11 КВІТНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ВИЗВОЛЕННЯ В’ЯЗНІВ НАЦИСТСЬКИХ КОНЦТАБОРІВ

Версія для друкуВерсія для друку

11 КВІТНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ВИЗВОЛЕННЯ В’ЯЗНІВ НАЦИСТСЬКИХ КОНЦТАБОРІВ Згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН з 1991 року 11 квітня у світі відзначається День визволення в’язнів фашистських концтаборів. Цю дату було встановлено в пам’ять про інтернаціональне повстання в’язнів найбільшого концентраційного табору – Бухенвальд. Саме 11 квітня 1945 року останній в’язень вийшов із його воріт із сумно відомим написом “Jedem das Seine” – “Кожному своє”. Після цього хвиля звільнень досягла інших концтаборів – Дахау, Освенціма, Майданека тощо.

За роки Другої світової війни через табори смерті пройшли понад 20 мільйонів осіб з 30 країн світу, з них 5 мільйонів — громадяни Радянського Союзу. Приблизно 12 мільйонів чоловік так і не дожили до звільнення, серед них — близько 2 мільйонів дітей.

Цього дня ми вклоняємося пам’яті мільйонів людей, які стали жертвами нацистських концтаборів, гетто та місць примусового утримування. Глибокий невиправний біль за мільйонами життів не має кордонів.  Адже тільки зберігаючи пам'ять про ті страшні події і віддаючи шану загиблим і тим, хто вижив у тому пеклі людям, можна сподіватися на те, що подібне більше ніколи не повториться в людській історії. Ми пам’ятаємо!

 

Голова районної

державної адміністрації                                      Т.П. Качаненко

Наверх ↑