18 травня - День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Версія для друкуВерсія для друку

18 травня - День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Щорічно 18 травня в Україні відзначається День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, започаткований 12 листопада 2015 року постановою Верховної Ради України.

У цей день в державі вшановують памʼять про понад 110 тисяч кримських татар – корінного населення Кримського півострова і однієї з титульних націй України, які загинули під час й у декілька місяців після депортації кримськотатарського народу 1944 року. Зазначеною постановою події 44-го року визнано геноцидом кримськотатарського народу.

Депортація кримських татар з півострова під час Другої світової війни почалася 18 травня 1944 року і тривала до початку червня. Підставою для цього стали претензії в нібито "масовій зраді та колабораціонізмі" під час окупації фашистськими військами.

За офіційними даними радянської влади, були депортовані понад 183 тис. кримських татар, за татарським джерелами – понад 228 тисяч, з  яких половина не витримала тяготи депортації.

У цей день весь світ згадує жахливі події 1944-го року, коли, за вказівкою вождів тоталітарного режиму, примусово депортували у віддалені регіони Радянського Союзу кримських татар, а з ними й представників інших національних меншин. Біль кримськотатарського народу – це наш спільний біль. Біль десятків тисяч кримських татар, які ніколи так і не повернулися до рідного Криму.

Ми сумуємо за жертвами депортації кримських татар. Сьогодні гібридна депортація – це реальність в окупованому Криму.

Після віроломної окупації Криму Росією навесні 2014 року 18 травня відзначають також як День боротьби за права кримськотатарського народу.

Наверх ↑