19 травня – День Європи в Україні

Версія для друкуВерсія для друку

19 травня – День Європи в Україні

День Європи – це не просто позначка у календарі, це символ початку нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях: свободи, демократії, поваги до прав людини, верховенства права, та враховує інтереси всіх учасників.

Для нас, українців, напрямок до ЄС – це прагнення до нового рівня соціального захисту і охорони здоров’я, до можливостей європейської освіти для молоді, до гідного рівня життя. Єднання з Європейським Союзом  уособлює для більшості українців зростання економіки, вільної торгівлі та ринкового розвитку народного господарства, а головне – мирні та добросусідські відносини, адже економічна інтеграція – найдієвіший засіб стримування війни.

Ось майже рік, як ми маємо змогу вільно, без віз,  подорожувати Європою. Ми можемо на власні очі побачити, куди ми прямуємо, що можемо взяти для себе в інших країнах, як досвід, а що треба залишити своє, адже кожна держава повинна мати щось унікальне, те, що вирізнятиме її серед інших, як, приміром, голландські тюльпани чи швейцарські годинники. В нас теж є чим поділитися і чому навчити. Гасло “Ми йдемо в європейський дім” для нас означає будівництво Української держави на принципах європейської демократії та політичної культури на засадах української духовності і моралі. Лише проводячи активну політику, проявляючи самоповагу і рішучість, Україна зможе посісти гідне місце в Європі, стати європейською країною, рівною серед рівних.

Довідково:

Відправною точкою на шляху до започаткування відзначення Дня Європи вважається Декларація Шумана, оприлюднена 9 травня 1950 року. Цей історичний документ, направлений на об’єднання під єдиним керівництвом вугільних та сталеплавильних ресурсів низки європейських держав, насамперед Франції та Німеччини, заклав підґрунтя європейської інтеграції. Рішення щодо увічнення дати проголошення Декларації Шумана шляхом святкування 9 травня як Дня Європи прийнято у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані.

Україна – єдина держава не член ЄС, в якій на державному рівні відзначається День Європи. Оскільки День Європи – 9 травня – збігається з Днем Перемоги, в Україні урочисті заходи проводять щорічно у третю суботу травня згідно з Указом Президента №339/2003 від 19 квітня 2003 року. Цьогоріч День Європи в Україні припадає на 19 травня.

 

Наверх ↑