«2020 рік стане роком детінізації української економіки» – Олексій Гончарук

Версія для друкуВерсія для друку

«2020 рік стане роком детінізації української економіки» – Олексій Гончарук

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук провів селекторну нараду з керівниками обласних державних адміністрацій, темою якої стала боротьба з тіньовими ринками у сферах грального бізнесу, обігу деревини та роздрібній торгівлі пальним.

«Тіньові схеми – це кошти, вкрадені у кожного українця. 2020-й рік стане роком детінізації української економіки. Ми вже почали припиняти роботу нелегальних АЗС, грального бізнесу. Додаємо у фокус облік деревини», – заявив Глава Уряду на початку наради.

У грудні минулого року Кабмін прийняв низку рішень у цьому напрямку, зокрема, постанова «Про затвердження Порядку проведення моніторингу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених і контролю за неперевищенням обсягу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених», що передбачає обв'язковий електронний облік деревини.

«Сьогодні до системи електронного обліку підключені всі державні лісогосподарські підприємства, які належать до сфери управління Держлісагентства та Міноборони України. Проте з 187 постійних лісокористувачів комунальної власності до системи електронного обліку підключено лише 69. Це неприпустимо. Відсутність обліку деревини дає можливість легалізувати незаконно заготовлену деревину через фальсифікацію документів про походження», – наголосив Прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

Глава Уряду дав доручення посилити контроль під час транспортування автомобілями необроблених лісоматеріалів і наголосив на необхідності проведення спільних заходів МВС, Держлісагентства та Держекоінспекції з попередження та виявлення незаконних рубок у лісах, а також здійсненні належного розслідування справ.

За підсумками селекторної наради Прем'єр-міністр дав доручення головам обласних держадміністрацій активізувати роботу щодо запровадження постійними лісокористувачами ведення електронного обліку деревини, яка заготовлюється в лісах комунальної власності, а також опрацювати питання щодо закріплення за постійними лісокористувачами лісів, які не мають власника.

Слід відзначити, що близько 12% лісового фонду України знаходиться у віданні органів місцевого самоврядування, які заготовляють близько 2 млн куб. м деревини. При цьому, 7,5% лісового фонду не закріплені за постійними лісокористувачами, відповідно, ніким не охороняються, і жодного обліку цієї деревини не здійснюється.

На селекторі йшлося також про результати протидії гральному бізнесу. З грудня 2019 року було закрито понад 5300 нелегальних закладів.

Голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов закликав усіх присутніх на селекторі представників силових структур активізувати роботу в цьому напрямку.

«За результатами селектору ми проведемо свою місцеву нараду, оновимо групу, щоб вчасно виявляти нелегальні АЗС. Тепер про тіньових бізнесменів буде повідомляти не лише громадськість, а й самі бізнесмени. Також треба вжити заходи для недопущення реклами незаконного грального бізнесу та запобігти його переходу в онлайн», – додав Олег Синєгубов.

Крім того, з 1 лютого на Полтавщині, як і по всій країні, розпочнуться перевірки підприємств, що видобувають корисні копалини. Очільник області зауважив, що у сфері кар’єрів та видобутку піску на Полтавщині теж чимало «тіньовиків».

 

За матеріалами сайту Полтавської ОДА

 

Наверх ↑