Cтворення патронатної сім’ї , як новітньої форми сімейного виховання в Україні

Версія для друкуВерсія для друку

         Лубенським  районним  центром  соціальних  служб  для  сім’ї,  дітей та молоді (директор Ірина Харченко) проводиться робота щодо роз’яснення серед населення району про створення патронатної  сім’ї , як новітньої форми сімейного виховання в Україні.

           Сьогодні в Україні запроваджують нову форму піклування про дітей із сімей, які опинились у складних життєвих ситуаціях, — це влаштування дітей у патронатні сім’ї.

 Що таке патронатна сім’я?

Сімейний патронат — це професійна комплексна послуга, що передбачає: тимчасовий догляд і виховання дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах і потребує захисту в сім’ї патронатного вихователя, та одночасне надання фахівцями із соціальної роботи інтенсивних підтримуючих послуг сім’ї дитини для відновлення її здорового функціонування. Часто трапляються випадки, коли дитину необхідно вилучити із загрозливого для її життя та здоров’я середовища.

Страшно звучить, але цим загрозливим середовищем може стати сім’я, рідні батьки, які в стані алкогольного сп’яніння не здатні подбати та захистити своїх дітей. Загрозлива ситуація може виникнути у будь-який час: у святковий день чи в пізні години доби. Добре, якщо поруч є близькі родичі або сусіди, які готові простягнути руку допомоги дитині. А що робити, коли серед близького оточення немає нікого, хто міг би допомогти? У таких випадках дітей вилучають із сім’ї і влаштовують тимчасово у медичний заклад, після якого вони потрапляють у інтернат.

Функціонування патронатних сімей збереже за дитиною право виховуватися в сім’ї та зробить процес вилучення менш травматичним. В патронатній сім’ї дитині забезпечуть необхідну підтримку та догляд. В такій сім’ї дитина перебуватиме тимчасово. За цей період соціальні працівники здійснюватимуть ряд необхідних заходів для вирішення складних життєвих обставин, в яких перебуває рідна сім’я дитини. Якщо в сім’ї налагодиться ситуація, дитина повернеться до біологічних батьків. В іншому випадку буде розглядатися питання про влаштування дитини у прийомну сім’ю.

Хто може стати патронатним вихователем?

Патронатний вихователь – це особа, яка надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім'ї та несе відповідальність за її життя та стан здоров’я. Патронатними батьками можуть бути громадяни України, які перебувають у зареєстрованому шлюбі, мають позитивний досвід виховання дітей, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні та пройшли курси спеціальної підготовки.  Патронатним батькам виплачується грошова винагорода за надані послуги та два прожиткових мінімуми на дитину.

            Запровадження патронатних сімей - це шанс надати якісну допомогу дітям, які опинились у біді. Щоб втілити цю ідею у життя, необхідно знайти людей, які мали б можливість і, головне, бажання спробувати себе у ролі патронатних батьків. Всіх, кого зацікавила інформація, просимо звертатися до Лубенського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: м. Лубни, пл. академіка Олексія Бекетова, 19, кабінет 50 або за тел. 74-803.

 

 

Наверх ↑