Денис Захарченко: «Поліція приділяє велику увагу безпеці та порядку під час відпочинку й оздоровлення дітей»

Версія для друкуВерсія для друку

Денис Захарченко: «Поліція приділяє велику увагу безпеці та порядку під час відпочинку й оздоровлення дітей»

Із початку поточного року від протиправних діянь потерпіли 76 дітей. Про це розповів на апаратній нараді в облдержадміністрації заступник начальника Головного управління Національної поліції у Полтавській області Денис Захарченко.

– Нині триває літня оздоровча кампанія. Поліція приділяє велику увагу безпеці та порядку під час відпочинку й оздоровлення дітей. Упродовж проведення відповідних заходів до адміністративної відповідальності за невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей притягнуто 38 осіб. За продаж пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв або тютюнових виробів особі, яка не досягла 18 років, притягнуто 2 людини. За доведення неповнолітніх до стану сп’яніння – 2 особи. За порушення порядку перебування дітей у віці до 16 років після 22-ї години в закладах, де проводиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування – 2 особи. З початку 2019-го в результаті вжитих на території області заходів порівняно з минулим роком зменшилась кількість скоєних дітьми правопорушень із 98 до 74, – поінформував Денис Захарченко.

Він розповів, що з початку проведення заходів надійшло 37 заяв про безвісне зникнення неповнолітніх (із початку року – 230). 35 із них було знайдено упродовж доби.

– Нині на території Полтавщини всіх дітей розшукали, – додав Денис Захарченко. – Причини безвісного зникнення дітей – сварки з батьками, а в неблагополучних сім’ях – з метою змінити своє життя на краще. Є діти з благополучних сімей, які йдуть із дому в пошуках пригод або щоб довести батькам свою самостійність.

За словами Дениса Захарченка, з початку року в області зареєстровано чотири спроби суїциду серед дітей. Одна дитина покінчила життя самогубством.

– Моніторинг причин суїцидальних випадків і суїциду серед дітей свідчить, що діти приймають такі рішення переважно через конфлікти в родині, з друзями, однокласниками, негаразди в особистому житті на ґрунті нерозділеного кохання, психічні розлади, бажання привернути до себе увагу. Проте порівняно з минулими роками кількість випадків суїцидів серед дітей набагато зменшилась завдяки забороні в Україні соціальних мереж «ВКонтакте» та «Однокласники». Саме в них функціонували групи, де маніпулювали дітьми й примушували покінчити життя самогубством, – розповів Денис Захарченко. – Тому поліція у роботі з батьками наполягає на необхідності цікавитися життям своїх дітей, їхнім дозвіллям, колом спілкування, які сайти вони переглядають у мережі інтернет. Значну роль виконують педагоги і шкільні психологи, які повинні відслідковувати інтереси дітей в освітньому процесі. Поліція області рекомендує в разі наявності в дитини тілесних ушкоджень і батькам, і педагогам одразу повідомляти про такі факти правоохоронцям.

За інформацією поліції Полтавщини, з початку року надійшло 30 повідомлень щодо булінгу, підтвердилось 4 факти, за якими склали адміністративні протоколи. Впродовж червня зареєстровано п’ять фактів ДТП за участю дітей, в яких чотири дитини травмовано.

– Цього тижня на Полтавщині відбудуться випускні вечори. Потрібно організувати й провести ці заходи без резонансних випадків. Крім того, тривають літні канікули, тож маємо спрацювати, щоб діти відпочивали безпечно. Це комплексна, системна робота, – наголосив т.в.о. голови облдержадміністрації Олег Пругло.

– Звертаємо особливу увагу на дотримання правил безпеки в період випускних вечорів, зокрема щодо проведення їхньої неофіційної частини. Насамперед це стосується якості продуктів харчування, які можуть викликати харчові отруєння, та заборони вживання дітьми алкогольних напоїв. Також усім причетним службам, педагогам, батькам необхідно слідкувати за поведінкою випускників і запобігати виникненню конфліктів між учнями інших класів і шкіл, – поінформував Денис Захарченко.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської облдержадміністрації

Наверх ↑