До уваги фізичних осіб-підприємців

Версія для друкуВерсія для друку

До уваги  фізичних осіб-підприємців    Лубенське об’єднане управління Пенсійного фонду України звертає Вашу увагу, що фізичні особи-підприємці, в тому числі які обрали спрощену систему оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності, а також члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, зобов’язані сплачувати єдиний внесок за місяць у сумі не менше мінімального страхового внеску.

В такому разі відповідні періоди здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу зараховуються як повний місяць.

         З 01.01.2018 року мінімальний страховий внесок становить 819 грн. 06 коп. на місяць (розмір мінімальної заробітної плати 3723 х 22 % ставка єдиного соціального внеску).

         Отже, для вище перелічених фізичних осіб-підприємців,  обов’язковою є сплата єдиного внеску у сумі не менше 819,06 грн. щомісяця.

         Несплата такими особами єдиного внеску в мінімальному розмірі позбавляє їх права на зарахування цих періодів в повному обсязі до страхового стажу, необхідного для призначення пенсії та страхових виплат за соціальним страхуванням.

         Сплата єдиного внеску у сумі меншій ніж мінімальний страховий внесок   в подальшому негативно вплине на визначення права на пенсію та її розмір.

         Враховуючи вищезазначене та з метою зарахування періодів здійснення  підприємницької діяльності до страхового стажу, як повний місяць,  платники єдиного внеску, визначені пунктами 4, 5 та 5-1 частини першої статті 4 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” мають сплачувати єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

 

 

 

Лубенське об’єднане управління

Пенсійного фонду України

Наверх ↑