Дослідження ООН Жінки «Оперативна гендерна оцінка становища та потреб жінок у контексті ситуації з COVID-19 в Україні»

Версія для друкуВерсія для друку

Дослідження ООН Жінки «Оперативна гендерна оцінка становища та потреб жінок у контексті ситуації з COVID-19 в Україні»

ООН Жінки (UN Women) – структура ООН, яка працює над питаннями гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок і є світовим лідером у проблемах, що стосуються жінок і дівчат. Організацію ООН Жінки засновано з метою поліпшення реалізації їхніх потреб у всьому світі.

Оцінювання проводили з 21 березня по 12 квітня 2020 року, дослідження містить онлайн-опитування. Опитано 3310 респонденток і 528 респондентів, старших за 18 років, які мешкають у різних типах населених пунктів і мають доступ до Інтернету.

Дослідження засвідчує, що жінки, які отримують меншу заробітну плату та пенсії, а також стикаються з гендерною дискримінацією на ринку праці й тому загалом мають менше можливостей заощаджувати, є особливо ураженими під час пандемії COVID-19 і більше, ніж чоловіки, схильні очікувати гострої потреби економити на базових  послугах за умови продовження обмежувальних заходів. Загалом, 81,8% жінок вважають, що їм доведеться заощаджувати на харчових продуктах; 77,4% очікують можливих складнощів з орендою житла й оплатою комунальних послуг; 76,8% прогнозують труднощі з покриттям основних витрат, пов’язаних з придбанням ними продуктів харчування та інших товарів першої необхідності. Чоловіки рідше, ніж жінки, відзначали можливу потребу в економії на харчах (72,3%), складнощі з оплатою оренди та комунальних послуг (65,5%) і з покриттям основних витрат (70,3%).

Опитування також продемонструвало, що карантин посилив проблему гендерних стереотипів і патріархальних соціальних норм щодо ролей жінки та чоловіка в сім’ї, оскільки значне навантаження з хатньої та доглядової праці вдома покладається на жінок. Жінки, які працюють удома, вимушені поєднувати оплачувану працю, хатні справи та догляд за дітьми, що залишаються вдома через карантин у навчальних закладах. Зокрема, 63,5% респондентом відзначили збільшення часу, який вони витрачають на прибирання, 50,5% - на приготування їжі, 53,3% - на психологічну й емоційну підтримку дорослих членів сім’ї. Спостерігається і значні розбіжності відповідей опитаних жінок і чоловіків. Так, лише 27,8% і 44,1 % чоловіків відзначили збільшення витрати часу на приготування їжі та прибирання відповідно.

Дослідження відзначає позитивні приклади зважання на потреби вразливих груп, надає рекомендації державним органам влади щодо заходів, які треба вжити з урахуванням потреб уразливих жінок і дівчат – для забезпечення рівних прав, а також підтримки відновлення після кризи, спричиненої пандемією.

ДолученняРозмір
infographics_un_women_ukr-min.pdf860.05 КБ
Наверх ↑