ГОЛОВА РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ ОЛЕКСАНДР ЦИГАНЕНКО ЗУСТРІВСЯ З НАСЕЛЕННЯМ З ПИТАНЬ РОЗОРЕННЯ СІНОКОСІВ

Версія для друкуВерсія для друку

ГОЛОВА РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ ОЛЕКСАНДР ЦИГАНЕНКО  ЗУСТРІВСЯ З НАСЕЛЕННЯМ З ПИТАНЬ РОЗОРЕННЯ СІНОКОСІВ Населення Лубенського району, зокрема Вовчицької, Калайдинцівської, Хорошківської, Снітинської, Окіпської, Жданівської сільських рад занепокоєне розорюванням сінокосів і пастівників. Сьогодні, 12 травня, громадські активісти Вовчика та Хорошків запросили на зустріч журналістів ТРК «Україна».

З населенням спілкувалися також голова райдержадміністрації Олександр Циганенко та сільські голови району, аби у межах своїх повноважень надати необхідні роз’яснення та запропонувати варіанти вирішення проблеми, яка хвилює як населення, так і владу.

Землі за межами населених пунктів знаходяться у державній власності, відповідно дозволи на їх використання надає обласне управління Держгеокадастру. Протягом останніх років вказані землі почали активно роздаватися у приватну власність, про що зрозуміло із публічної карти, та розорюватися. Це території пастівників і сінокосів, якими користуються місцеві селяни. Така ситуація викликала неспокій серед населення, яке поставило цілком зрозумілі питання: хто власник цих земель і чому надані землі, які використовуються як сінокоси. Загалом по Вовчицькій сільській раді таких земель розорано 26 га, по Хорошківській – понад 130 га, по всьому району лише у цьому році – понад 500 га. Звернувшись до обласного управління Держгеокадастру, сільські голови отримали відповідь, що вказані землі надані учасникам АТО різних областей України.

Соціальну напругу створює ще й порушення екологічних норм, про що говорить населення. Більшість земель знаходяться поряд із водоймами, відповідно при технології вирощування сільськогосподарських культур використовуються добрива і протруювачі, які під час розливів Сули потраплять до річки, забруднять грунтові води.

Зі свого боку голова райдержадміністрації Олександр Циганенко констатував порушення прав місцевих мешканців. На його думку, право розпоряджатися землями за межами населеного пункту потрібно передати органам місцевого самоврядування, або ж надати ОМС повноваження надавати погодження на видачу земельної ділянки. Окрім того, у кожному селі є місцеві учасники АТО, які повинні мати першочергове право отримати землю, не враховані потреби працівників соціальної сфери.

На останній сесії районної ради підготовлене звернення депутатів до вищих владних структур. На місцях домовлено шукати шляхи вирішення проблемного питання, об’єднавши зусилля влади та населення.

 

Наверх ↑