Інформація Управління Держпраці у Полтавській області щодо проведених заходів, спрямованих на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення

Версія для друкуВерсія для друку

Інформація Управління Держпраці у Полтавській області щодо проведених заходів, спрямованих на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення

Одним з пріоритетних напрямків діяльності Держпраці є запобігання використанню незадекларованої праці. Це соціальне явище справляє значний негативний вплив на розвиток економіки країни, життєвий рівень людей.

Незадекларована праця не тільки обмежує можливості держави проводити сучасну соціальну політику у сферах освіти, охорони здоров’я, розвитку професійних навичок, зайнятості, соціального захисту та пенсійного забезпечення, вона створює недобросовісну конкуренцію щодо тих суб’єктів господарювання, які повністю забезпечують виконання зобов’язань щодо сплати податків, охорони праці і соціального забезпечення працівників. Окрім того, незадекларована праця дає роботодавцям необмежені можливості тиску на працівників.

Працівник без офіційного оформлення на роботу позбавляє себе гарантованого державою розміру заробітної плати, виплати своєчасно та не нижче мінімальної заробітної плати, офіційної відпустки, відпустки по догляду за дитиною тощо; виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю; допомоги у разі настання нещасного випадку під час виробничого процесу; соціального страхування.

До того ж, неоформлений офіційно працівник втрачає трудовий та страховий стаж при розрахунку пенсії. Адже тільки легально оформлений працівник, який, відповідно, матиме достатнього страхового стажу, отримає право на гідну пенсію.

Так, на виконання розпорядження від 05.09.2018 № 649-р „Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення” Управлінням Держпраці у Полтавській області проведено наступна робота.

В рамках інформаційно-роз’яснювальної кампанії проведено 240 заходів про недопустимість оформлення трудових відносин із найманими працівниками, 91 із них проведено спільно з територіальними органами ДФС, Пенсійного фонду України, Держархбудінспекції, Національної поліції, органами місцевого самоврядування.

Даною кампанією охоплено понад 120 тис. населення області (в т.ч. 20 зустрічей з понад 400 безробітними і 1400 студентами, семінари для роботодавців і працівників, роз’яснення на сайті Управління, в інтернет виданнях та на сайтах інших органів, виступи на радіо та роз’яснення в друкованих ЗМІ). Зокрема, 20, 21, 24 та 25 вересня 2018 року в ефірі КУ РМР „Радіо-Лубни” прозвучали виступи інспекторів праці на тему „Легалізація заробітної плати та зайнятості працівників”, а також 27 вересня 2018 року в Лубенській міськрайонній філії Полтавського обласного центру зайнятості було проведено семінар, в якому взяли участь безробітні та представники Управління Держпраці у Полтавській області, Лубенської міськрайонної філії Полтавського ОЦЗ, Лубенського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області та Лубенської ОДПІ Головного управління ДФС у Полтавській області.

Найбільш масові, по кількості учасників, семінари було проведено завдяки співпраці з РДА (майже 4000 осіб в них взяли участь).

Для більш широкого поширення інформації про важливість укладення трудових відносин відповідно до вимог законодавства на сайті Управління, інших органів та в інтернет-виданнях розміщено близько 50 матеріалів.

Спільно з органами ДФС, серед інших заходів, проведено робочі зустрічі з представниками роботодавців та найманими працівниками з 15 найбільших підприємств області.

Торгівля є однією з найбільш ризикових галузей в області щодо використання найманої праці без належного оформлення. Так, у містах Полтава, Лубни, Кременчук та ін. організовано та проведено розповсюдження роздаткових матеріалів.

За період з 05.10.2018 по 31.10.2018 включно Управлінням здійснено 51 захід державного контролю, в т.ч. згідно спільного з ДФС плану заходів контролю – 19.

В ході інспекційних відвідувань у 3-х роботодавців виявлено 16 працівників без належного оформлення трудових відносин.

На 1 суб’єкті господарювання виявлено 6 працівників, з якими укладено цивільно-правові угоди, що мають ознаки трудового договору.

В ході інспекційного відвідування з 6 працівниками укладено трудові договори.

За результатами інспекційних відвідувань до посадових осіб, зазначених суб’єктів господарювання, вжито заходи згідно з наданих повноважень, зокрема, видано 3 приписи про усунення виявлених порушень, винесено 2 постанови по ст. 188-6 КУпАП (штраф у сумі 2720,00 грн.), складено та передано до суду 1 протокол про адмінправопорушення по ч. 3 ст. 41 КУпАП та прийнято 1 рішення щодо розгляду справи про накладення штрафу згідно зі ст. 265 КЗпП України, в той же час винесено 3 постанови згідно з абз. 2 ч. 2 ст. 265 на суму 893520,00 грн.

Робота в даному напрямку продовжується.

 

Наверх ↑