Кількість районів зменшать, а кількість ОТГ збільшать: децентралізація на Полтавщині

Версія для друкуВерсія для друку

Кількість районів зменшать, а кількість ОТГ збільшать: децентралізація на Полтавщині

 Перспективний план формування територій громад Полтавської області, який затвердила обласна рада минулого року передбачав створення на Полтавщині 77 об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Нині їх 49.

У новій редакції цього документу, що затвердив 19 червня 2019 року Кабінет міністрів кількість ОТГ зменшилось до 71, вони охоплюватимуть 95,3% території області.

«Проте даний формат не є сталим» – повідомила на апаратній нараді в облдержадміністрації (ОДА) директорка Департаменту економіки, торгівля та економічного розвитку ОДА Інна Іщенко.– «Облдержадміністрацією в межах норм чинного законодавства продовжується робота, спрямована на узагальнення та підготовку документів для внесення змін до Перспективного плану формування територій громад Полтавської області на черговому засіданні сесії Полтавської обласної ради, яке попередньо заплановане на вересень 2019 року, з урахуванням відповідних рішень, прийнятих органами місцевого самоврядування на підставі волевиявлення громадян.

Отже, залишається дуже мало часу до того, щоб вносити зміни у формування територій ОТГ. На нараді відзначалося, що відповідні процеси мають завершитися у цьому році.

 «Головним завданням, яке на сьогодні поставлене Урядом перед органами влади та місцевого самоврядування, є реформування органів місцевого самоврядування та територіальної організації влади з метою забезпечення проведення місцевих виборів у 2020 році на новій територіальній основі», – сказала Інна Іщенко.

Формування базового рівня, тобто створення ОТГ, розпочалося ще у 2015 році. Нинішнього року стартував наступний етап змін адміністративно-територіального устрою – створення субрегіонального (районного) рівня.

 Запропонований Міністерством регіонального розвитку формат такого рівня для Полтавщини передбачає створення на території області 4 округів, що фактично повністю відповідають Госпітальним округам (Східний госпітальний округ – Полтавський район, Південний – Кременчуцький, Західний – Лубенський, Північний – Миргородський).

Одна з умов створення такого округу – проживання на його території 150 тисяч осіб.

Ще одна умова Кабміну передбачає те, що межі округів мають проходити по межах проектних адмінтеродиниць базового рівня (ОТГ), а не по межах теперішніх адміністративних (сільських) районів.

Інна Іщенко наголосила, що після ліквідації районів різноманітні підрозділи державних служб зберігатимуться у нинішніх центрах цих районів.

«В жодному випадку не будуть ліквідовувати управління соціального захисту. Соціальні послуги, які зараз надаються, залишаться у повному обсязі», - сказала Інна Іщенко.

Новостворені центри майбутніх округів вона називає центрами соціально-економічного зростання, де будуть представництва всіх державних установ. Нині чимало з них мають статус міжрайонних, і не завжди вони зосереджені в одному районному центрі.

«Коли ми проводили наради на місцях, то у депутатів районного рівня були запитання – куди і кому перейдуть повноваження? – розповіла Інна Іщенко. – Ми говоримо, що відповідно до концепції адміністративно - територіального устрою ми зараз визначає лише майбутні центри соціально-економічного зростання, округи чи райони, в склад яких увійдуть нинішні райони. Про передачу повноважень мова поки що не ведеться. Людей не цікавлять скільки буде депутатів, їх цікавить – де і які надаватимуть послуги».

Т.в.о голови облдержадміністрації Олег Пругло нагадав, що практично всі повноваження, функції і гроші зосередяться в ОТГ.

«В оцих центрах зростання – не буде там ні депутатів, ні виконкомів. Це буде міжмуніципальне утворення, які будуть надавати ті чи інші послуги. ОТГ, а не райони вже будуть визначати для них функції. Тягнуть ОТГ на своєму рівні ту чи іншу функцію, то вони її собі залишають. Якщо ні, то передають вище».

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

Наверх ↑