Лубенським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (директор Ірина Харченко) проведено семінар для незайнятого населення району на тему «Розірви коло насильства в сім’ї»

Версія для друкуВерсія для друку

Лубенським  районним  центром  соціальних  служб  для  сім’ї,  дітей та молоді (директор Ірина Харченко) проведено  семінар для незайнятого населення району на тему «Розірви коло насильства в сім’ї»

        23 січня 2019 року на базі  Лубенської міськрайонної філії Полтавського обласного центру зайнятості з  метою профілактики, підвищення поінформованості про заходи, які сприяють припиненню насильства в сім’ї було проведено семінар для безробітного населення району.

Домашнє насильство – діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім'ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім'єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь

В ході семінару було розглянуто види насилля:

- фізичне – побиття, штовхання та нанесення інших тілесних ушкоджень, що може призвести або призвело до смерті;

- психологічне – пов’язане з дією одного члена на психіку іншого члена сім’ї шляхом словесних образ або погроз, переслідування, залякування;

- сексуальне – ймовірна або фактична сексуальна експлуатація людини;

- економічне – умисне позбавлення житла, їжі, одягу, коштів та іншого майна, що може призвести до смерті чи завдати шкоду здоров’ю.

В ході семінару учасникам заходу був продемонстрований фільм «Насилля в сім’ї», обговорені наслідки сімейного насильства і поради щодо попередження насильства, яке можливо розірвати лише максимально доклавши до цього зусиль та слідуючи ряду цілеспрямованих кроків.

На жаль, багато дій можна назвати насильницькими, але не завжди жертви насилля усвідомлюють, що домашні сварки з постійними образами та залякуваннями є проявом насилля. Можливо, саме тому багато жінок та дітей, особливо підліткового віку, зазнають насильства, не усвідомлюючи цього.

Передусім варто пам’ятати народну мудрість: «Хто сам себе береже, того й лихо оминає». Не треба заплющувати очі на реальні факти і вмовляти себе не звертати увагу на насильство. Дуже важливо не допускати випадків насильства стосовно себе та своїх дітей та знайти в собі сили припинити його, або звернутися за допомогою.

   В разі потреби звертайтеся до Лубенського  районного  центру  соціальних  служб  для  сім’ї,  дітей та молоді за адресою пл. академіка Бекетова, 19 каб. 50, або за тел. 74- 803, національної «гарячої лінія» з питань запобігання насильства в сім’ї, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 0-800-500-335 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів) або 386 (з мобільного); національної «гарячої лінії» з питань захисту прав дітей 0-800-500-225 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів)та безкоштовним коротким номером 116 - 111 ( з мобільних), національної «гарячої лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації  116 – 123 ( з мобільних є безкоштовним).

Наверх ↑