Лубенським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (директор Ірина Харченко) проведено семінар для незайнятого населення району «Патронатна сім’я в Україні» з метою пошуку кандидатів у патронатні вихователі

Версія для друкуВерсія для друку

         Лубенським  районним  центром  соціальних  служб  для  сім’ї,  дітей та молоді (директор Ірина Харченко) проведено   семінар для незайнятого населення району «Патронатна сім’я в Україні» з метою пошуку кандидатів у патронатні вихователі

           Учасникам заходу було роз'яснено хто такий патронатний вихователь і хто може ним стати, діти яких категорій можуть бути влаштовані під патронат, які основні завдання патронатних вихователів, які в них права та обов'язки та багато інших питань пов'язаний зі створенням та функціонуванням зазначених сімей.

            В Україні впроваджена нова форма сімейного виховання, в якій передбачено надання комплексу послуг з тимчасового догляду та виховання дітей в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, батьками складних життєвих обставин та/або на період прийняття рішення про набуття дитиною статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. У середині березня минулого року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 р. №148 «Деякі питання здійснення патронату над дитиною», яка регулює Порядок створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя, в якій затверджено Типовий договір про патронат над дитиною та висвітлюється Порядок оплати послуг патронатного вихователя та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя.

   Патронат над дитиною - це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім'ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім'ї послуг, спрямованих на повернення у сім'ю відповідно до найкращих інтересів дитини. 

   Патронатний вихователь – це особа, яка надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім'ї та несе відповідальність за її життя та стан здоров’я. Патронатними батьками можуть бути громадяни України, які перебувають у зареєстрованому шлюбі, мають позитивний досвід виховання дітей, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні та пройшли курси спеціальної підготовки. Важливо, що патронатні батьки будуть отримувати зарплату. Розмір грошового забезпечення у період перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць. Плюс на кожну дитину, влаштовану в сім’ю патронатного вихователя буде надаватись соціальна допомога – два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку.

      Ця нова форма сім’ї стане допоміжною ланкою у роботі з родинами, які опинилися в складних життєвих обставинах, бо зменшить кількість дітей, які потрапляють після вилучення до інтернатних закладів.

            Запровадження патронатних сімей - це шанс надати якісну допомогу дітям, які опинились у біді. Щоб втілити цю ідею у життя, необхідно знайти людей, які мали б можливість і, головне, бажання спробувати себе у ролі патронатних батьків. Всіх, кого зацікавила інформація, просимо звертатися до Лубенського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: м. Лубни, пл. академіка Олексія Бекетова, 19, кабінет 50 або за тел. 74-803.

 

Наверх ↑