Медична реформа: які зміни відбудуться у другому кварталі 2018 року

Версія для друкуВерсія для друку

Медична реформа: які зміни відбудуться у другому кварталі 2018 року У другому кварталі 2018 року стартує кампанія з вибору лікаря з надання первинної допомоги, під час якої пацієнти підписуватимуть декларації з обраними лікарями.

Лікарем із надання первинної допомоги може бути лікар загальної практики – сімейний лікар, педіатр або терапевт. Пацієнт може обрати для себе будь-якого лікаря, незалежно від місця реєстрації чи проживання. Декларація про вибір лікаря первинної допомоги повідомляє державу, що конкретний лікар буде отримувати гроші за ведення конкретного пацієнта.

До початку кампанії з вибору лікаря підписання Декларацій про вибір лікаря відбувається у пілотному режимі. Це зроблено для того, щоб лікарі мали час навчитися користуватися функціоналом МІС, а також для тестування центрального компонента електронної системи охорони здоров’я. Водночас триватиме підготовка проектів договорів закладів первинної медичної допомоги з Національною службою здоров’я.

Крім того, в другому кварталі 2018 року починає роботу Національна служба здоров’я України. Перші заклади охорони здоров’я у статусі некомерційних комунальних підприємств підпишуть договори з НСЗУ. З цього часу ці медзаклади первинної допомоги почнуть отримувати прямі виплати за надані послуги.

Заклади, які до цього часу не встигнуть пройти процедуру автономізації або все ще чекатимуть, поки інші заклади їхнього міста, району чи ОТГ завершать цей процес, будуть і далі фінансуватися за рахунок медичної субвенції.

Водночас буде розпочата робота з підготовки переходу закладів спеціалізованого й стаціонарного лікування на нову модель фінансування.

Початок і кінець четвертого кварталу 2018 року – це друге і третє «вікно можливостей» для закладів первинної допомоги укласти контракт із Національною службою здоров’я і перейти з субвенції на прямі виплати за пацієнтів.

Уже є заклади, які завершили або проходять процес автономізації. Усі інші мають достатньо часу, щоб розпочати й завершити реорганізацію медичних закладів до липня 2018 року.

 

За матеріалами Міністерства охорони здоров’я України

Наверх ↑