НА ЛУБЕНЩИНІ ВІДЗНАЧИЛИ ДЕНЬ ПОЧАТКУ ВИВЕДЕННЯ ВІЙСЬК З АФГАНІСТАНУ

Версія для друкуВерсія для друку

НА ЛУБЕНЩИНІ ВІДЗНАЧИЛИ ДЕНЬ ПОЧАТКУ ВИВЕДЕННЯ ВІЙСЬК З АФГАНІСТАНУ Сьогодні, 15 травня, представники влади – голова райдержадміністрації Олександр Циганенко, міський голова Олександр Грицаєнко, керуючий справами виконкому міської ради Маргарита Комарова, члени громадських організацій ветеранів Афганістану прийшли до пам’ятника воїнам-афганцям,  що встановлений в центрі міста у 1998-1999 роках.

Із собою принесли квіти, які поклали до пам’ятного знаку на знак вшанування  побратимів-афганців та згадуючи дату, яка поклала початок завершення афганської війни. Схиливши голови у скорботі за загиблими у воєнних діях, вшанували їх пам’ять. З короткими промовами до присутніх звернулися керівники міста та району. Голова райдержадміністрації Олександр Циганенко висловив глибоку вдячність усім, хто брав участь в афганській війні. Більшість афганців стали на боротьбу із мирним атомом, а згодом, не роздумуючи, пішли на захист кордонів України на Сході держави. У цьому справжній героїзм і велика громадянська відповідальність воїнів-афганців, наголосив Олександр Циганенко.

Довідка. Афганська війна тривала з 25 грудня 1979 до 15 лютого 1989 року - 3340 днів (дев’ять років, один місяць, дев’ятнадцять днів).

Виведення радянських військ з Афганістану розпочалося 15 травня 1988 року, відповідно до укладених в квітні 1988 року Женевських угод про політичне врегулювання становища навколо ДРА. Радянський Союз зобов'язався вивести свій контингент в дев'ятимісячний термін, тобто до 15 лютого наступного року. Близько 160 тисяч українців брали участь у бойових діях в Афганістані. З них близько 2,5 тисяч загинули. Лубенців серед загиблих – четверо: старший лейтенант Володимир Ластовецький, прапорщик Олексій Васик, молодший сержант Анатолій Шульга та рядовий Юрій Тараненко.

 

Наверх ↑