На Лубенщині завершено збір ранніх зернових та зернобобових культур: Лубенський район по валовому збору займає 3 місце серед інших районів, а по урожайності - 6 місце

Версія для друкуВерсія для друку

На Лубенщині завершено збір ранніх зернових та зернобобових культур: Лубенський район по валовому збору займає 3 місце серед інших районів, а по урожайності - 6 місце Цьогорічні жнива виявились складні, як ніколи. Протягом липня випало 140 мм опадів. 9 липня за декілька годин випало 28 мм опадів, що дорівнює півмісячній нормі.

Високий урожай і оперативність – це результат сумлінної, наполегливої праці великого колективу людей, зайнятих у жнивній кампанії. 

        Лише за чіткого планування і високої організації збиральних робіт, застосовування раціональних технологій і добре підготовленої техніки з використанням високопродуктивних комбайнів можна зібрати без втрат весь урожай та зберегти його високі насіннєві та продовольчі якості.

В районі завершено збирання ранніх зернових та зернобобових культур.

Як повідомляє управління агропромислового та економічного розвитку, торгівлі, транспорту та залучення інвестицій райдержадміністрації, станом на 13.08.2018 року  господарствами обмолочено зернові на загальній площі 13437 га, що на 1710 га більше, ніж у минулому році. Валовий збір зерна складає 61131 т, що на 183% більший, ніж в минулому році, при середній урожайності 45,5 ц/га, що на 15,5 ц/га більше, ніж у 2017 році і на рівні середньообласного показника більше на 4,7 ц/га.

За оперативною інформацією Департаменту агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації, Лубенський район по валовому збору займає 3 місце серед інших районів, а по урожайності 6 місце.

В тому числі:

озима пшениця – обмолочено  11324 га,

                     намолочено  54355 т,

                     урожайність  48 ц/га,

озимий ячмінь – обмолочено  59 га,

                     намолочено  272 т,

                     урожайність 46 ц/га,

крім того, озимий ріпак  – обмолочено 404 га,

                                           намолочено  - 1012 т,

                                           урожайність - 25 ц/га,

ярий ячмінь   –  обмолочено - 937 га,

                            намолочено – 3092 т,

                            урожайність - 33 ц/га,

горох               –  обмолочено   958 га,

                             намолочено 3046 т,

                             урожайність  31,8 ц/га,

овес                  – обмолочено   98 га,

                            намолочено  196 т,

                            урожайність  20 ц/га,

яра пшениця – обмолочено 30 га,

                         намолочено 102 т,

                         урожайність 34 ц/га,

озиме жито –    обмолочено 31 га,

                           намолочено 68 т,

                           урожайність 22 ц/га.

Крім зернових, в районі скошено й обмолочено  ярий  ріпак. В підсумку намолочено 120  т  насіння.

За період проведення жнив в господарствах не зафіксовано грубих порушень техніки безпеки та пожежної безпеки з важкими наслідками. З керівниками підприємств та головними спеціалістами проведено роз’яснювальну роботу з питань дотримання Правил пожежної безпеки, розроблено і доведено до відома  господарств заходи щодо охорони врожаю зернових та грубих кормів від пожеж у 2018 році. Ведеться роз’яснювальна робота серед населення щодо дотримання правил пожежної безпеки на виробництві, в лісах, місцях масового відпочинку, також проводиться робота з сільськогосподарськими товаровиробниками району, щодо недопущення спалювання стерні, сухотрав’я та чагарників в пожежонебезпечний період.

На збиранні врожаю ранніх зернових культур в агроформуваннях району працювало 133 власних зернозбиральних комбайнів. Також залучилося до роботи і високопродуктивні комбайни іноземного виробництва з мехзагонів приватних підприємств. Проводилась перекидка техніки з господарств, що завершували збиральні роботи в господарства, які потребували допомоги.

Кращі господарства району, в яких найвищі показники урожайності ранніх зернових та зернобобових:  ТОВ «БЗК» (74 ц/га),  СТОВ «Мусіївське» (59,2 ц/га), ТОВ «Райз-Схід» (60 ц/га), СТОВ «Удай-Агро» (49 ц/га), СТОВ «Юнігрейн-Агро» (58 ц/га), СФГ «Перлина» (57ц/га), ФГ «Вітас і К» (43,5 ц/га), ФГ «Нове-2» (45,1 ц/га), ФГ «Світанок» (40ц/га).

Хліборобська праця не знає відпочинку. Для завершення виробничого року сільськогосподарським підприємствам району необхідно зібрати пізні зернові (кукурудза на зерно – 21713 га), технічні культури (соя – 4180 га, соняшник – 16892 га, цукрові буряки – 1313 га) та провести силосування кукурудзи на площі 1081 га, заготовити достатню кількість кормів для тваринництва, а також підготувати ґрунт та провести посів кондиційним насінням озимих культур під урожай 2019 року.

Для доведення до кондиції та зберігання врожаю сільгосппідприємства та фермерські господарства мають в наявності 51 склад загальною ємністю 61,05 тис.т, та сертифіковані склади (ТОВ «Посулля-Агро» та Державної зернової продовольчої компанії «Лубенський насіннєобробний завод») загальною ємністю 66 тис.т.

Для сушки вологого зерна можуть бути задіяні 11 сушарок готових для просусування зерна загальною плановою продуктивністю 6823 т за добу, в   т.ч. в СФГ «Струмок», СФГ «Род», ПП «Москаленко», СФГ «Березівське-2014» на альтернативному виді палива (щепа).

Відтак, на сьогоднішній день тривають роботи по очистці зерна, засипці насіння, видачі зерна в рахунок орендної плати.

 

Наверх ↑