На Полтавщині почали будувати сучасні амбулаторії у сільській місцевості

Версія для друкуВерсія для друку

На Полтавщині почали будувати сучасні амбулаторії у сільській місцевості У рамах реформи сільської медицини, ініційованої Президентом Петром Порошенком, в Україні збудують 505 нових амбулаторій. В Полтавській області планують звести 27. По чотирьом з них вже розпочалися будівельні роботи.

Департамент будівництва, містобудування і архітектури та ЖКГ ПОДА розпочав будівництво сучасних сільських амбулаторій по області. Місцеві бюджети надають лише частину співфінансування — 30%.

Вже підготували фундамент чотирьох з них:

·с.Вирішальне (Лохвицького району); 

·Скороходівська ОТГ;

·Шишацька ОТГ;

·Петрівсько-Роменська ОТГ.

Їх будівництво без облаштування планують закінчити до кінця цього року. Після цього також передабчені роботи по благоустрою.

Це будівництво розпочалося за сприянням голови Полтавської ОДА Валерія Головка. Ми подали документи, забезпечили співфінансування, а зараз тут вже йде робота. Проблема, звичайно, нагальна. Будівля вже давно не відповідала стандартам. А просто неба не поставиш обладнання, — зазначив голова Шишацької ОТГ Олександр Тутка.

Наступного тижня планують почати роботи ще у трьох населених пунктах:

  • с. Дмитрівка (підпорядковане Горішньоплавнівській міській раді);

  • с. Балясне (Диканський район),

  • с. Шевченкове (Решетилівський район).

За ініціативи голови ПОДА Валерія Головка Полтавщина увійшла до числа перших областей, де затвердили проекти будівництва амбулаторій. Він наполягає на тому, щоб і надалі розвивати медицину у сільській місцевості: — Для мене в пріоритеті, щоб жителі навіть найвідаленіших сіл мали доступ до якісної медицини на рівні з містянами. Чудово, що Президент виступив з такою ініціативою і ми отримали можливість реалізувати її одними з перших в Україні. Потрібно підвищувати рівень медицини, за цим майбутнє.

Мінрегіон розробив типові проекти сучасних сільських амбулаторій. Це амбулаторії моно-практики з одним чи двома лікарями без або з житлом. Закладів групової практики на Полтавщині буде вього три. Амбулаторія на 3-4 лікарі у Скороходівській ОТГ та на 5-7 лікарів у с.Розсошенці (Щербанівська ОТГ) та у с.Засулля (Засулівська ОТГ).

За словами Директора Департаменту будівництва Тимофія Голбана, реформа сільської медицини показує ефективність співпраці між владою на різних рівнях.

- Я радий, що і центральна влада, і ми, і влада на місцях долучилися до будівництва амбулаторій у сільській місцевості. Я сам ріс у селі, тому чудово розумію ситуацію. Її треба виправляти.

 

Полтавська ОДА

 

Наверх ↑