На Полтавщині триває операція «Урожай-2019»

Версія для друкуВерсія для друку

На Полтавщині триває операція «Урожай-2019»

Як повідомила заступник начальника Головного управління ДФС у Полтавській області Жанна Кузнецова, із травня поточного року в області триває операція «Урожай-2019». Її мета – забезпечення повноти нарахування та сплати податків юридичними особами, фізичними особами-підприємцями та громадянами, які є власниками земельних ділянок та власними силами обробляють такі земельні ділянки для отримання доходу. Особливий акцент працівники фіскальної служби роблять на упередженні схем ухилення від оподаткування, виявленні й реєстрації неоформлених найманих працівників та легалізації їх заробітної плати. 

Так, відповідно до пп. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України, доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй для ведення особистого селянського господарства та/або на земельних частках (паях), виділених в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких перевищує 2 гектари, підлягає оподаткуванню на загальних підставах (18 % ПДФО та 1,5% військовий збір). Платник податків зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи.

З метою організації проведення операції „Урожай” ГУ ДФС у Полтавській області розроблено та затверджено відповідний План заходів, створено робочу групу у складі працівників підрозділів податків і зборів з фізичних осіб, податкового аудиту, податкової міліції та сектору комунікацій.

За інформацією заступника керівника обласного управління ДФС, на початок серпня 2019 року до ГУ ДФС у Полтавській області подано 22595 податкових декларацій про майновий стан і доходи громадянами, які є власниками земельних ділянок площею понад 2 га та власними силами обробляють такі земельні ділянки для отримання доходу, що на 1372 декларації більше, ніж у 2018 році. Сума задекларованого такими громадянами доходу складає 139,3 млн грн, сума податку на доходи з фізичних осіб – 23,9 млн грн, військового збору – понад 2 млн грн.

Головне управління ДФС у Полтавській області працює над залученням до оподаткування доходів громадян, які надають послуги з обробітку землі та збирання врожаю власною сільськогосподарською технікою. Працівниками ГУ ДФС у Полтавській області залучено до декларування 560 таких осіб. Додаткові надходження в бюджет склали 904,36 тис. грн податку на доходи з фізичних осіб та 86,27 тис. грн військового збору.

Працівниками ГУ ДФС у Полтавській області з початку проведення операції «Урожай» залучено до державної реєстрації 7 фізичних осіб.

Крім того, Головне управління ДФС у Полтавській області повідомляє, що наразі здійснюється аналіз наявної інформації та встановлюється коло платників, які систематично здійснюють обробіток земельних ділянок та ухиляються від оподаткування.

 

Головне управління ДФС у Полтавській області

 

Наверх ↑