Небезпечне тихе полювання

Версія для друкуВерсія для друку

Небезпечне тихе полювання Після проливних дощів, з початком осені з’являється  дуже багато різних грибів. Незважаючи на застереження, рекомендації грибникам, які лунають по радіо та телебаченню, висвітлюються на сторінках газет, не вдається уникнути отруєнь грибами. За 8 місяців 2018 року у Полтавській області зареєстровано 3 випадки отруєнь дикорослими грибами.

Як правило, до отруєнь призводить невміння відрізняти їстівні гриби від отруйних, неуважність при збиранні, неправильне приготування деяких видів грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів.

Основними симптомами отруєння є: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріальноготиску, судоми, пронос, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.

Для попередження отруєння грибами необхідно: купувати гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, спеціалізованих кіосках), уникати покупки на стихійних ринках; не збирати гриби поблизу транспортних магістралей, колишніх смітниках, не збирати невідомі гриби.
Навіть після проведення лікування, у багатьох потерпілих повного видужання та відновлення здоров'я не настає: наслідки грибних отруєнь спричиняють у потерпілих розвиток хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. Єдиний шлях запобігання грибних отруєнь – відмова від вживання в їжу дикорослих грибів. Якщо все ж таки дуже полюбляєте грибні страви, вживайте гриби, вирощені в промислових умовах.

 

Лубенське міськрайонне управління Держпродспоживслужби.

Наверх ↑