Остап Семерак: «Україна нарешті обрала державну екологічну політику, орієнтовану на випередження, а не подолання наслідків»

Версія для друкуВерсія для друку

Остап Семерак: «Україна нарешті обрала державну екологічну політику, орієнтовану на випередження, а не подолання наслідків» Верховна Рада України в другому читанні та в цілому  підтримала  законопроект «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року», який має інтегрувати у всі сфери економіки й повсякденне життя українців екологічні стандарти, які діють у країнах ЄС. Про це повідомив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

Він зазначив, що Угода про асоціацію з ЄС ставить чіткі завдання перед Україною щодо удосконалення екологічної політики, яка дозволить нашій країні інтегруватися в європейський політичний та економічний простір.  Водночас більшість екологічних стандартів та норм, якими зараз керується Україна, не переглядалися з часів Радянського Союзу.

«Ми не можемо більше виправдовувати прогалини в екологічній політиці пострадянським минулим і жити тими стандартами. Маємо рухатися далі і відповідати сучасним викликам. Сьогодні нас почув Парламент, підтримавши новий екологічний курс України. Ми склали ще один політичний іспит та виконали взяті на себе зобов’язання, адже закладені завдання в новій стратегії спрямовані не лише на подолання наслідків екологічних проблем в Україні, а й на усунення першопричин їх виникнення», - прокоментував Міністр екології та природних ресурсів України.

Він додав, що цілі Стратегії державної екологічної політики України відповідають середньостроковим пріоритетам дій Уряду та можуть переглядатися кожні п'ять-шість років залежно від ефективності їх впровадження. Кожна ціль передбачає ряд практичних заходів, які має здійснити Україна до 2030 року для озеленення економіки та переходу до стандартів, які діють в у країнах ЄС. Йдеться про екологічну просвіту, сталий розвиток природно-ресурсного потенціалу України, інтеграцію екологічної політики в процес прийняття рішень соціально-економічного розвитку, а також удосконалення та розвиток державної системи природоохоронного управління.

Також новий екологічний курс передбачає розширення ринкових механізмів для озеленення економіки, запровадження нових сучасних систем моніторингу стану довкілля тощо.

«Я сподіваюся, що нові екологічні стандарти будуть інтегровані у всі сфери економіки і найголовніше – у щоденне життя українців, адже фактично дві третини населення країни проживають на територіях, де стан атмосферного повітря не відповідає гігієнічним нормативам, а земельні та водні ресурси за ступенем забруднення віднесені до забруднених і дуже забруднених. Тому нова екологічна політика не є абстрактною. Вона передбачає такі ж практичні заходи по реалізації, як сфера медицини чи освіти. Лише інтегрування екологічних показників до загальних соціально-економічних дозволить вирішити нагальні проблеми нашої сфери і зробить реальним сталий розвиток», - резюмував він.

За матеріалами Єдиного веб-порталу

органів виконавчої влади України

Урядовий портал

Наверх ↑