Пам’ятки архітектури – приміщення колишньої Лубенської земської лікарні та Лубенське жіноче єпархіальне училище пропонують внести до переліку пам’яток національного значення

Версія для друкуВерсія для друку

Пам’ятки архітектури – приміщення колишньої Лубенської земської лікарні та Лубенське жіноче єпархіальне училище пропонують внести до переліку пам’яток національного значення

Облікову документацію на ці об’єкти презентував київський архітектор Іван Биков на засіданні консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті культури і туризму облдержадміністрації.

«На замовлення Лубенської адміністрації ми розробили облікову документацію на Лубенську земську лікарню. Нині там знаходиться поліклініка та центр допомоги дітям інвалідам. Ця споруда відбудована на початку 2000-х років. Це єдина пам’ятка архітектури українського модерну в Лубнах. Пам’ятка унікальна, і ми пропонуємо внести її до пам’яток національного значення. І вважаємо, що ця будівля гідна цього», - сказав архітектор.

Іншим не менш важливим об’єктом для Полтавщини, за словами Івана Бикова, є Лубенське жіноче єпархіальне училище. Пакет облікової документації на цю будівлю склав 175 аркушів.

«Це найбільша пам’ятка Лубен не тільки за розміром, а й за значенням. Вона збудована в 1906-1909 рр. Архітектор - талановитий зодчий Олексій Миколайович Бекетов. Пам’ятка мала прибудовану церкву та багатий декор», - розповів Іван Биков.

Крім цього, на розгляд ради представили 5 нововиявлених об’єктів культурної спадщини, а саме земські школи, збудовані за проектами Опанаса Сластіона на Полтавщині. Їх пропонують внести до категорії «щойно виявлених об’єктів культурної спадщини».

Директор Департаменту культури та туризму Валентина Вождаєнко зазначила, що Лубни мають туристичну привабливість.

«Нещодавно наша консультативна рада погоджувала документацію Лубенського краєзнавчого музею. І сьогодні це один із кращих музеїв на Полтавщині. У ньому цікаве і сучасне наповнення й експозиція старовини», - сказала Валентина Вождаєнко.

Нагадаємо, на засіданні консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті культури і туризму облдержадміністрації представили проект реконструкції міського парку культури та відпочинку «Перемога».

 

Офіційний сайт ОДА

 

Наверх ↑