«ПЕРВІСНІ ПРИГОДИ ДІВЧИНКИ УДИ ТА МАМОНТЕНЯТИ МО»: НА ЛУБЕНЩИНІ ПРЕЗЕНТУВАЛИ ДИТЯЧУ КНИГУ

Версія для друкуВерсія для друку

«ПЕРВІСНІ ПРИГОДИ ДІВЧИНКИ УДИ ТА МАМОНТЕНЯТИ МО»: НА ЛУБЕНЩИНІ ПРЕЗЕНТУВАЛИ  ДИТЯЧУ КНИГУ Вчора, 30 липня, в селі Гінці на Лубенщині відбулася культурно-значуща подія, яка зібрала не лише чисельних представників мас-медіа, а й, в першу чергу, науковців, дослідників, краєзнавців та всіх небайдужих до історії нашого краю. Саме тут, на території Гінцівської стоянки презентували книгу для дітей керівника міжнародної експедиції Інституту археології НАНУ Людмили Яковлєвої «Первісні пригоди дівчинки Уди та мамонтеняти Мо».

Зустрічаючи делегацію, в складі якої перебували директор Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА Валентина Вождаєнко, начальник управління розвитку туризму, музейної справи та охорони культурної спадщини Інна Шерстюк, директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Вікторія Пилипенко, директор Полтавського краєзнавчого музею ім. В.Кричевського Олександр Супруненко, голова ГО «Спілка екскурсоводів Полтавщини» Тамара Кулинич, перший заступник голови Лубенської РДА Сергій Сіряченко, заступник голови РДА Ігор Нестеренко, керуючий справами міськвиконкому Маргарита Комарова, голова Духівської сільської ради Валентина Далада, представники осередків культури в місті та районі – Світлана Васюк та Юлія Кулініч, а також доценти кафедр, керівники туристичних агенцій, екскурсоводи, музейники, ЗМІ, – Людмила Яковлєва уклінно подякувала Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА за підтримку ініціативи та публікацію вказаної книги, привернення суспільної уваги до палеолітичної експедиції, роботу якої було розпочато в 1993 році.  

- Ідея написання книги мені спала на думку відтоді, як я помітила, що до нас на екскурсії приїздять дорослі з дітками, - розповідає археолог. – Щороку їх кількість збільшується і я подумала, що було б непогано і діткам пояснити, донести їм у зрозумілій формі суть нашої експедиції. Над ілюстраціями працювала я особисто, бо маю художній хист, а також професійний мультиплікатор Максим Миленко. Насправді, таких пам’яток, як Гінці, залишилось дуже мало, вони унікальні, проте майже всі розкопані. Зараз ми копаємо центральну частину стоянки, ту, що знаходиться під переносним ангаром. Спочатку здійснювали розкопки навкруги, таким чином шукаючи ключ до розгадки, і вже тепер нарешті можемо відкрити глобальну реконструкцію способу життя мисливців та збирачів палеоліту «мисливців на мамонтів». Звісно, ми не можемо відтворити все у форматі 3D, але у наших силах це реконструювати або, як зараз, зберегти in situ (прим. авт. – лат. на місці). Дослідження стоянки потребує значних фінансових вкладень, тому ми наполегливо працюємо і щороку подаємо на гранти.

За вагомий внесок у розвиток вітчизняної археології, популяризацію культурної спадщини області, відданість улюбленій праці та високий професіоналізм, проявлений під час багаторічної праці, директор Департаменту культури і туризму ОДА Валентина Вождаєнко відзначила подякою кандидата історичних наук, старшого наукового співробітника Інституту археології НАНУ, провідного фахівця в Україні по первісному мистецтву, керівника Гінцівської міжнародної палеолітичної експедиції ІА НАНУ, археолога Людмилу Яковлєву. Вона є автором більше ста наукових робіт українською, французькою, англійською та російською мовами, чотирьох науково-популярних відеофільмів по археології, а відтепер виступила автором дитячої книги. Подякою також відзначений професор Сорбонського університету, заступник президента Міжнародної спілки преісториків та протоісториків при ЮНЕСКО, палеолітознавець, археолог Франсуа Джінджан.

Кульмінаційним моментом зустрічі, безперечно, стала дитяча книга, яку автор вперше взяла до рук. Перші екземпляри «первісних пригод» одразу розійшлися по бібліотеках міста та району, її змогли побачити та оцінити делегати. Найближчим часом також планується презентація цієї книги у центральній районній бібліотеці ім. В.Малика. Користуючись нагодою, заступник начальника міського управління культури і мистецтв Світлана Васюк передала Людмилі Яковлєвій примірники книги «Старожитності Посулля» та перевидану музеєм збірку «Лубенський Мгарський Спасо-Преображенський монастир».

Наостанок говорили про необхідність збереження Гінцівської стоянки та подальші перспективи в напрямку її реконструкції. Потому керівник експедиції запросила присутніх на ознайомлюючу екскурсію на місце розкопок.  

Юлія АНТОНЕЦЬ.

Знімки автора.

Наверх ↑