Полтавщина входить до шістки найбільш перспективних експортних регіонів України

Версія для друкуВерсія для друку

Полтавщина входить до шістки найбільш перспективних експортних регіонів України

На апаратній нараді у т.в.о. голови облдержадміністрації розглянули питання «Про підсумки зовнішньої торгівлі підприємств області за 2018 рік та перспективи її розвитку в 2019 році».

«Зовнішньоторговельний оборот товарів і послуг Полтавської області з країнами світу за підсумками 2018 року становив 3461,3 млн дол. США, – доповіла директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій ОДА Інна Іщенко. – Позитивне сальдо зовнішньоторговельного обороту товарів і послуг − 468,5 млн дол. США».

Обсяги експорту товарів і послуг становили 1964,9 млн дол. США й зросли відносно показників 2017 року на 3,4 %. Обсяги імпорту склали 1496,4 млн. дол. США та збільшились на 15,1 %.

У 2018 році найбільше продукції товаровиробників Полтавщини експортували до країн ЄС − 51,3 % загальнообласного обсягу експорту (47,9 % − у 2017-му). На торгівлю з країнами Азії та Африки припадає більше, ніж 33 % загального обсягу регіонального експорту.

У товарній структурі експорту минулого року традиційно переважали постачання мінеральних продуктів (58,6 % загального обсягу експорту), продукції рослинного походження (12,6 %), готові харчові продукти (8,5 %), жири та олії (4,4 %), продукція машинобудівної галузі (3,5 %).

«Чимало наших товаровиробників готові вкладати гроші у свої переробні потужності, але, можливо, дехто звик просто продавати сировину, – говорить Інна Іщенко. – Не завжди є розуміння, що експорт переробленої продукції збільшить їхні обсяги виробництва і створить нові робочі місця. Водночас в області є приклади стартапів із виготовлення готової продукції. Серед них і маленькі підприємства, які в майбутньому можуть стати великими товаровиробниками».

Упродовж минулого року питома вага імпортних надходжень продукції до області з країн-членів Європейського Союзу становила 23,6 % від загального обсягу імпорту товарів області або 323,2 млн дол. США, що на 32,6 % більше, ніж 2017-го.

У товарній структурі імпорту області значна частка традиційно припадає на мінеральні продукти − 52,5 %, продукцію хімічної та пов’язаних із нею галузей промисловості − 9,4 %, машини, обладнання та механізми, електротехнічне обладнання − 8,3 %.

Зовнішньоторговельний оборот послуг підприємств області у 2018 році становив 186,9 млн дол. США. Сальдо зовнішньої торгівлі послугами залишилося від’ємним − 69,9 млн дол. США.

Обсяги експорту послуг області становили 58,5 млн дол. США та зросли на 66,2 % порівняно з 2017 роком. Обсяги імпорту іноземних послуг за підсумками минулого року склали 128,4 млн дол. США та скоротились на 9,4 % відносно до показників попереднього року.

Інна Іщенко повідомила, що Полтавщина увійшла до шістки найбільш перспективних експортних регіонів України та розповіла про заходи щодо розвитку зовнішньої торгівлі підприємств області на 2019 рік. Серед них: створення сприятливих умов для підвищення експортного потенціалу регіону в межах зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом, Канадою та Ізраїлем, налагодження й розвиток кооперації товаровиробників області з підприємствами провідних країн світу; забезпечення інформаційної підтримки суб’єктів господарської діяльності області; сприяння впровадженню нових інноваційних технологій у виробництво та просуванню вітчизняного експорту з високою часткою доданої вартості.

– Експортно-імпортний потенціал регіону зріс, – зазначив т.в.о. голови облдержадміністрації Роман Товстий. – Не лише в Україні, а й за кордоном продукція Полтавщини є еталоном якості та надійності. В цьому переконуємось, спілкуючись з іноземними партнерами під час візитів до інших країн і приймаючи гостей в області.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської облдержадміністрації

Наверх ↑