Понад 12 тисяч осіб цього року складатимуть ЗНО на Полтавщині

Версія для друкуВерсія для друку

Понад 12 тисяч осіб цього року складатимуть ЗНО на Полтавщині

У поточному році більше 12 тисяч осіб мають скласти зовнішнє незалежне оцінювання. З-поміж них випускники шкіл, учні професійно-технічних навчальних закладів, студенти вищої школи й студенти, які мали негативні оцінки ще минулоріч. Про це поінформувала на апаратній нараді директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олена Харченко. Вона розповіла про особливості проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2019 році.

Олена Вікторівна нагадала, що зовнішнє незалежне оцінювання відповідно до календарного плану триватиме з 21 травня по 13 червня. Учні мають право скласти ЗНО з 11 навчальних дисциплін. Додала, що в лютому відбулось апробаційне тестування з 9 предметів у 24 закладах освіти. Пробне ж ЗНО проводили в березні. У ньому взяли участь 96 відсотків від загальної кількості зареєстрованих. Порівняно з минулим роком відповідний показник зріс.

– Особливість нинішньої державної підсумкової атестації полягає в тому, що всі випускники закладів загальної середньої освіти складають ДПА через ЗНО обов’язково з трьох предметів – українська мова та література, історія України або математика на вибір учня, третя дисципліна – за вибором учня з представленого списку, – розповіла Олена Харченко. – Обов’язково ДПА через ЗНО здійснюється і для випускників професійно-технічних навчальних закладів і вищих навчальних закладів, де навчаються учні, які здобувають загальну середню освіту. Випускники мають здати загальну підсумкову атестацію у формі ЗНО обов’язково з двох предметів – українська мова та література, історія України або математика на вибір. Третій предмет складають письмово в закладі освіти. Випускники закладів вищої освіти або професійно-технічних навчальних закладів, які минулого року показали оцінки 1-3 бали, мають право покращити свій результат і ще раз взяти участь у ЗНО.

За словами Олени Харченко, для вступу до вищих навчальних закладів у 2019 році абітурієнти подають сертифікати 2017, 2018 і 2019 років. З іноземної мови – лише 2018 і 2019 років.

– В області налагоджена робота щодо організації в області ЗНО. Завдяки злагодженим діям робота на Полтавщині в ході реєстрації на зовнішнє незалежне оцінювання визнана найкращою в Україні. За результатами Харківського регіонального й Українського центрів оцінювання якості освіти. Тобто всі комплекти документів підготовлені й подані вчасно. Реєстрація завершилася відповідно до графіку. За її підсумками, станом на 29 березня зареєстровано 12310 учасників. Із них понад 6,5 тисячі – випускники загальноосвітніх навчальних закладів, 4,7 тисячі – студенти закладів вищої освіти та професійно-технічної освіти, понад 1,1 тисячі – випускники минулих років, – поінформувала Олена Харченко.

Розповіла, що найпопулярнішими дисциплінами для складання ЗНО з-поміж зареєстрованих є історія України, математика, біологія та географія. Найменше учасників зареєструвалися на німецьку, французьку мови й хімію. Зменшується інтерес до фізики, натомість збільшується до англійської мови.

Загалом по Україні спостерігається тенденція до зменшення учнів, які складають тести на 200 балів. У 2011-му таких було 744, а у 2018-му – 222.

– Відповідну тенденцію спостерігаємо й на Полтавщині. Проте відсоток дітей до загальної кількості показника України зріс. Якщо в 2011 році ми мали 1,6 відсотка, то в 2018-му – 3,6 відсотка, – додала Олена Харченко.

Нагадала, зо за підсумками минулорічного ЗНО найкращі результати в області з української мови показали Лубни, Миргород, Полтава, Кременчук, Гадяч, Горішні Плавні, Лохвицький, Диканський, Карлівський і Хорольський райони. Найнижчий середній бал був у Глобинському, Миргородскому, Семенівському, Гребінківському, Козельщинському й Кременчуцькому районах.

Олена Харченко зазначила, що на Полтавщині затверджено 9 округів для здачі ЗНО. З-поміж них Полтава, Горішні Плавні, Кременчук, Кобеляки, Карлівка, Миргород, Пирятин, Лубни і Гадяч.

– У цих округах працюватимуть 57 пунктів зовнішнього незалежного оцінювання. Із них 15 – на базі закладів вищої освіти, 41 – закладів загальної середньої освіти, 1 – ВПУ №7 міста Кременчук. До роботи буде залучено три тисячі педагогічних працівників, із якими нині проводять тематичні тренінги й навчання. Уперше на Полтавщині працюватиме пункт перевірки відкритої частини сертифікаційних робіт з української мови й літератури. Діятиме він на базі Полтавської ЗОШ І-ІІІ ступенів №5, – додала Олена Харченко. – Дуже важливою складовою є організація підвезення учнів. Із 21 травня по 11 червня необхідно організувати безпечне підвезення учасників ЗНО до пунктів зовнішнього незалежного оцінювання. Попередньо зареєстровані мають ознайомитися з пунктом, де складатимуть атестацію, схемою, як до нього дістатися. Шкільні автобуси для підвезення учасників ЗНО потрібно використовувати, бо зовнішнє незалежне оцінювання – це складова освітнього процесу.

Олена Вікторівна нагадала, що на вступ у магістратуру на деякі спеціальності теж введено зовнішнє незалежне оцінювання. Реєстрація на нього в приймальних комісіях відбуватиметься з 13 травня по 3 червня. Вступний іспит – іноземна мова – складається 2 липня. Фахові випробування в кожному закладі освіти безпосередньо відбудуться 4 липня.

Т.в.о. голови облдержадміністрації Роман Товстий наголосив на потребі забезпечення безпечних умов проведення зовнішнього незалежного оцінювання й безперебійного живлення електропостачання.

– Маємо спрацювати злагоджено, щоб відповідний процес відбувся на Полтавщині згідно з вимогами й без порушень, – зазначив Роман Товстий.

Наверх ↑