Президент України взяв участь у засіданні Ради регіонального розвитку Полтавської області

Версія для друкуВерсія для друку

Президент України взяв участь у засіданні Ради регіонального розвитку Полтавської області 16 березня в Палаці дозвілля «Листопад» у Полтаві за участю Президента України Петра Порошенка відбулася Рада регіонального розвитку Полтавської області. На ній підсумовували хід і результати децентралізації в регіоні й розглядали питання про затвердження Плану перспективного розвитку Полтавської області на період 2019-2021 років.

На засідання з’їхалися представники всієї Полтавщини. Серед них чимало тих, хто з 2014 року брав участь у процесах об’єднання громад. Президент назвав децентралізацію «найуспішнішою реформою», яка розпочиналась в умовах посилення російської агресії: «Старт децентралізації – це була командна гра багатьох людей. І я хочу подякувати не лише Уряду і Парламенту, а й всім у цьому залі, які стали ентузіастами відповідного процесу».

Із початку впровадження реформи децентралізації в області створено 46 об’єднаних територіальних громад (2018 рік – 5, 2017 – 18, 2016 – 10, 2015 – 13). ОТГ Полтавщини об’єднали у своєму складі 169 місцевих рад, а це близько 34% від їх загальної кількості по області (503).

Під час засідання Президент України представив Романа Товстого як виконувача обов’язків голови Полтавської облдержадміністрації. Глава держави доручив йому звертати увагу на координацію Перспективного плану формування територій громад Полтавської області. Нова редакція Плану, ухвалена наприкінці року обласною радою, передбачає створення 77 об’єднаних територіальних громад.

Президент України нагадав, що у 2019 році добровільність щодо об’єднання громад завершилася: «Децентралізація довела свою ефективність. І небажання об’єднуватись буде означати погіршення рівня життя людей у тих громадах, які не об’єднуються. І моя мета, щоб у 2020 році всі йшли на вибори уже в об’єднаних громадах».

Підтримка ініціативи на місцях, а отже неповернення до ручного управління, повинна стати основою продовження реформи – так вважає Президент. Разом із розширенням повноважень місцевого самоврядування збільшується і його фінансування: «Відповідальність без ресурсів – це обман, – сказав Петро Порошенко – Сьогодні частка у зведеному бюджеті країни місцевих бюджетів – 51 %. У 2013 році обсяг державної допомоги місцевому самоврядуванню складав 500 мільйонів гривень, а в 2019 році – 33,5 мільярда гривень. Ми не диктуємо більше, скільки і на який проект мають бути направлені кошти. А донедавна саме такі і було»

Президент високо оцінив економічну потужність нашої області, зокрема, підкреслив, що за останні роки частка експорту продукції, виробленої на Полтавщині, в країни ЕС зросла до 51 %. На його думку, найближчим часом область має працювати над розвитком IT-промисловості, збільшенням обсягів переробки виробленої на території області сільськогосподарської сировини, поліпшити свою туристичну привабливість.

На засіданні Ради регіонального розвитку Полтавської області виступив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко. Він підкреслив, що Полтавщина зробила чимало для розвитку медицини, особливо на селі. На думку Міністра, це особливо важливо для області, де 33% населення проживає в сільській місцевості. Для таких територій особливо важливе і питання зайнятості: «Розвиток сільського потенціалу для нас важливий, і не тільки великотоварне виробництво, не тільки великі агрохолдинги, а й підтримка фермерських господарств. І я дякую Полтавській обласній раді за те, що створена окрема програма з підтримки і компенсації кредитних ресурсів, які залучаються на придбання техніки фермерськими господарствами».

Голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький у своєму виступі підкреслив, що децентралізація наближує владу до людей і змушує владу на місцях змінювати управлінські підходи: «За 4 роки власні доходи місцевих бюджетів Полтавщини зросли майже у 19 разів – до 2,5 мільярда гривень. Уже реалізовано близько 350 проектів розвитку». Олександр Біленький подякував Президенту України за сприяння у змінах законодавства, які дозволяють залишати на місцях частину рентних платежів за видобування корисних копалин. «Це дозволило додатково залучити за минулий рік до бюджетів різних рівнів області 682 млн грн», – сказав Олександр Біленький.

Виконувач обов’язків голови Полтавської облдержадміністрації Роман Товстий зазначив: «Підготовлений нами План перспективного розвитку Полтавщини передбачає 1325 нових об’єктів і скажу без перебільшень, коли ми втілимо його у життя, це буде зовсім інша Полтавщина». Серед основних пріоритетів, за словами Романа Товстого, – відновлення дорожньої інфраструктури, підвищення якості та доступності медичних послуг, розвиток освіти, зміцнення соціального захисту, поліпшення системи охорони об’єктів культурної спадщини та туристичної галузі, підтримка спортивного руху.

Кременчуцький міський голова Віталій Малецький у своєму виступі згадав, як три роки тому, після виборів до органів місцевого самоврядування, в його місті не було чим прибирати сніг. Відтоді вдалося придбати 74 одиниці техніки. Кременчук першим в Україні через грантові програми закупив тролейбуси. Водночас Віталій Малецький згадав про давню проблему міста на Дніпрі – міст, який силами місцевої влади вдалося частково відремонтувати. Але виникли фінансові питання, контролюючі органи у зв’язку з цим пред’явили претензії, адже об’єкт не належить місту. Президент пообіцяв розібратися в ситуації й підкреслив, що його позиція така: все, що знаходиться на території громади, повинно належати їй.

На засіданні виступила виконувач обов’язків Решетилівського міського голови, секретар Решетилівської ОТГ Оксана Дядюнова: «Завжди була і є прихильницею децентралізації. ОТГ мають реальні повноваження та значні фінансові ресурси. Так, до об’єднання наш бюджет складав близько 17 мільйонів гривень, а після – 92. ОТГ – це можливість не лише залучити фінансові ресурси для розвитку, а й самостійно вирішувати, куди їх направити».

Президент Порошенко, надаючи слово генеральному директорові СТОВ «Воскобійники» Валерію Капленку, сказав, що цей виступ дуже цікаво буде послухати, адже від розвитку економіки залежатиме і успіх громад, які нині вступили в жорстку конкуренцію за залучення коштів інвесторів.

У своєму виступі Валерій Капленко розповів, що його сільськогосподарське підприємство вдало працює. Завдяки цьому, зокрема, 500 сільських мешканців Шишацької ОТГ мають роботу. Нині підприємство будує найбільший доїльний зал в Україні – на 1000 корів. Середня зарплата в промисловому секторі становить 15 тисяч гривень. «Товариство співпрацює з територіальною громадою, – розповів Валерій Капленко. – Підтримуємо реконструкцію загальноосвітньої школи, спортивного залу, клубу. Майже за рік ми вклали в соціальну сферу 5,5 мільйона гривень».

На думку Президента України, громади для свого розвитку мають залучати кілька джерел фінансування: бюджет громади, участь держави і можливість громад укладати угоди з міжнародними фінансовими організаціями.

Петро Порошенко зазначив, що метою децентралізації має стати країна без периферії, країна без провінцій.

Полтавська ОДА

Наверх ↑