«Причиною всіх великих пожеж є навмисні підпали та необережне поводження з вогнем», – Юрій Тараненко

Версія для друкуВерсія для друку

«Причиною всіх великих пожеж є навмисні підпали та необережне поводження з вогнем», – Юрій Тараненко

Цьогоріч пожежна ситуація в лісах області є напруженою, але контрольованою. Нині в лісах підприємств Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства сталося 2 випадки лісових пожеж загальною площею 0,43 га.

Про це на апаратній нараді повідомив начальник Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства Юрій Тараненко.

«Причинами пожеж насамперед є погодні умови та людський фактор, а саме нехтування пожежними правилами в лісі. Однак є й інші об’єктивні фактори – недофінансування, зношеність парку лісопожежної техніки. Причиною ж усіх великих пожеж є навмисні підпали або необережне поводження з вогнем населення», – зазначив Юрій Тараненко.

Найбільша кількість лісових пожеж за минулий рік припадає на такі райони: Кременчуцький – 11, Полтавський – 9.

«Потрібно посилити роботу щодо попередження пожеж у Кременчуцькому, Полтавському, Новосанжарському та Котелевському районах. Там варто проводити більше профілактичних заходів та роз’яснення серед населення», – зауважив т.в.о голови облдержадміністрації Олег Пругло.

Наглядають за протипожежним станом та ведуть боротьбу з лісовими пожежами 8 лісопожежних станцій. Вони комплектовані 36 пожежними машинами, 13 пожежними модулями, 3 катерами, а також мотопомпами, ранцевими лісовими вогнегасниками, пожежним інвентарем. На підприємствах облаштували 57 місць для забору води з штучних та природних джерел. Усі лісгоспи забезпечені системами радіозв’язку та частково системами відеоспостереження.

«За кошти Фонду охорони навколишнього природного середовища минулого року придбали 5 веж та 6 систем відеонагляду, а також у ДП «Кременчуцьке лісове господарство» створили наглядовий центр. Загальна чисельність пожежних команд на підприємствах – 140 осіб, із них 20 – постійні працівники. Із 2016 року утримання цих працівників відбувається за власні кошти лісгоспів», – поінформував Юрій Тараненко.

Він зауважив, що в області варто посилити систему відеоспостереження в лісах. Звернув увагу на впровадження сучасних систем виявлення лісових пожеж, підвищення технічної оснащеності, тісну взаємодію з підрозділами Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Полтавській області та проведення протипожежної пропаганди залишаються найбільш дієвими заходами протистояння вогню в лісі.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської облдержадміністрації

Наверх ↑