Сакральна архітектура України

Версія для друкуВерсія для друку

Сакральна архітектура України

На порозі 1032-ліття Хрещення Руси-України ми разом з тим споглядаємо на понад тисячолітню історію храмобудування. Упродовж століть, з княжих часів Київської Русі і до сьогодення, християнська архітектура формувалася під впливом національної культури. В основі цього напрямку лежить язичницька філософія простих геометричних фігур кола та квадрата. Але архітектура кожного українського храму і церкви унікальна та неповторна.

До того ж вона неабияк різниться, залежно від місця та території розташування. Козацькі церкви Лівобережжя, Храми Поділля, сакральні споруди Закарпаття та Прикарпаття – не мають аналогів у світі. Ці споруди пережили пожежі, навали, розграбування, війни, буремне ХХ століття не раз суттєво змінювало сакральну географію українських міст та сіл. Водночас, вони залишаються живими свідками періодів розквіту в нашій історії, доказом давності нашої культури. Архітектурні святині – поза часом, це дорога до віри, це втілення невидимого у видимому, це вираз осягнення українцями духовного сенсу життя.

Сакральна архітектура України – це приголомшливої краси собори, церкви та монастирі, це тисячолітня історія, найвідоміші імена українських та зарубіжних зодчих. Життя не вистачить, аби оглянути ці дивовижні храми. Але дізнатися про них можна, і в цьому допоможе книжкова викладка-мандрівка «Святині княжої доби», яка діє у читальній залі центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика.

Наверх ↑