Що варто знати одержувачам житлових субсидій

Версія для друкуВерсія для друку

Що варто знати одержувачам житлових субсидій

Постановою Кабінету Міністрів України №247 «Про особливості надання житлових субсидій» внесено суттєві зміни щодо застосування деяких норм при наданні житлових субсидій населенню.

Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації проаналізовано внесені зміни та з метою інформування одержувачів житлових субсидій надаємо детальну інформацію щодо відповідних змін.

Так, збільшено на 50 відсотків на період карантину соціальні нормативи користування електричною енергією, холодною та гарячою водою, водовідведенням та природним газом для приготування їжі і підігріву води, на які розраховано субсидію.

Тобто, якщо соціальні норми на місяць, у межах яких надається субсидія:

- для користування послугами з електропостачання - 70 кВтг на сім’ю (домогосподарство) з 1 особи і додатково 30 кВтг на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства), але не більш як 190 кВтг, на період дії карантину така норма буде становити відповідно 105 кВтг на 1 особу та додатково 45 кВтг на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства), але не більш як 285 кВтг;

- для користування послугами з централізованого водопостачання – 2 куб.м на 1 особу (за відсутності централізованого постачання гарячої води – 3,6 куб.м), на період дії карантину – відповідно 3 куб.м та 5,4 куб.м;

- для користування послугами з постачання гарячої води - 1,6 куб.м на 1 особу, на період дії карантину – 2,4 куб.м;

- для користування послугами з централізованого водовідведення - 3,6 куб.м на 1 особу, на період дії карантину – 5,4 куб.м;

- для користування послугами з газопостачання:

за наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання - 3,3 куб.м на 1 особу, на період дії карантину – 4,95 куб.м;

за наявності газової плити в разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача – 5,4 куб.м на 1 особу, на період дії карантину – 8,1 куб.м;

за наявності газової плити та газового водонагрівача – 10,5 куб.м на 1 особу, на період дії карантину – 15,75 куб.м.

Звертаємо увагу, що на період карантину розрахунок житлових субсидій з урахуванням збільшених на 50 відсотків соціальних нормативів проводиться незалежно від кількості днів дії карантину на місяць.

Відповідно до вказаних змін органами соціального захисту населення області буде проведена робота по перерахунку розмірів житлових субсидій з урахуванням збільшених соціальних нормативів по кожній справі одержувача житлової субсидії, яких на сьогодні в області 168,7 тисяч.

Перерахунок буде проведено у квітні поточного року за два місяці (березень та квітень).

Весь об’єм роботи буде проведено без залучення одержувачів субсидій безпосередньо управліннями соціального захисту населення.

Одночасно повідомляємо, що на період карантину припинення надання житлових субсидії не буде, крім обставин, що унеможливлюють надання субсидії, зокрема, у разі зміни місця проживання одержувача або у разі смерті одинокої особи.

Також постановою передбачено окремий механізм надання житлових субсидій громадянам, які були звільнені з роботи в період карантину відповідно до пункту 1 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України (зміни в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідація, реорганізація, банкрутство або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників) і зареєструвалися в службі зайнятості як безробітні.

Для таких громадян субсидію буде призначено на підставі заяв про призначення житлової субсидії та інформації центрів зайнятості щодо їх перебування на обліку. При цьому для розрахунку житлової субсидії враховуватиметься розмір призначеної допомоги по безробіттю без врахування отриманої заробітної плати.

При виникненні питань соціального захисту населення рекомендуємо звертатися на телефон обласної гарячої лінії 0-800-500-620.

 

Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації

 

Наверх ↑