Щоб грізне ядерне жахіття не спалахнуло у віках

Версія для друкуВерсія для друку

Щоб грізне ядерне жахіття не спалахнуло у віках

Вони не вважають себе «постраждалими від аварії на ЧАЕС», не визнають себе потерпілими. Вони – захисники, воїни, герої. Вони – ліквідатори. 14 грудня Україна вклоняється їм – тим, хто грудьми став на шляху невидимого ворога, якого неможливо було перемогти, знищити, а лише приборкати, зв’язати. Вони зробили те, що було треба, йшли на ймовірну смерть – і перемогли, врятували світ, пройшовши пекло, заплативши за життя мільйонів власним здоров’ям, а багато хто – і життям.

Сьогодні ми з вдячністю згадуємо тих, хто впав скошеним полином на чорнобильській землі, тих, хто передчасно зів’яв пізніше, злетівши білокрилими лелеками в небо, вклоняємося тим, хто живе, хто бореться, хто з нами.

Висловити свою повагу та підтримку чорнобильцям прийшли голова районної державної адміністрації Тетяна Качаненко, голова районної ради Григорій Угляниця, заступник голови райдержадміністрації Ігор Нестеренко, депутат Верховної Ради минулих скликань Володимир Пилипенко, депутат обласної ради Руслан Ляшко, сільські голови, державні службовці, ЗМІ. Очільниця району низько вклонилася ліквідаторам та побажала довгого й здорового життя, а також нагадала, що двері її кабінету завжди відкриті для чорнобильців.

Побратими поклали квіти до пам’ятного знака чорнобильцям та на могилу першого голови Всеукраїнської громадської організації ветеранів та інвалідів Лубенського району  «Союз Чорнобиль України» Василя Куксаня. Саме він створив та розвинув найбільшу в Україні чорнобильську організацію, яка боронить права не лише ліквідаторів, а й переселенців, дітей чорнобиля, вдів – усіх, хто так чи інакше постраждав від Чорнобиля.

Сьогодні справу Василя Васильовича підхопили і з честю несуть побратими на чолі з головою Миколою Чудаком. «14 грудня - це день, коли було завершено будівництво саркофага, коли ліквідацію було завершено, саме тому і називається днем ліквідатора», - нагадав він та висловив надію, що державні гарантії, які передбачені законом, будуть забезпечені як на державному, так і на місцевому рівні.

Концертну програму для ліквідаторів підготували артисти та музиканти районного будинку культури Алла Самозвон, Олександр Бондаренко, Аліна Соломаха, Наталія Карпенко, Олена Мацак, Аліна Єремеєва, учасники циркової студії «Маска» та танцювального ансамблю «Перлина», Микола Ужакін, Олексій Білик, Віра Тараненко, Жданівський вокальний ансамбль. А керувала ними, як завжди, натхненна і енергійна, чутлива і творча Людмила Пазенко – начальник відділу культури райдержадміністрації. Пісня, - журлива, героїчна, романтична, мелодійна, життєствердна, - звучала у залі та в душах, нагадуючи про минулі подвиги та втрати, а головне – даючи надію, що, переживши найстрашнішу катастрофу світового масштабу, ми відродилися, тож відродимося знову. І будемо робити все можливе та неможливе, щоб на українській землі запанував мир і достаток, та «щоб грізне ядерне жахіття не спалахнуло у віках».

 

Наверх ↑