Суд присяжних в Україні: які справи він розглядає?

Версія для друкуВерсія для друку

Суд присяжних в Україні: які справи він розглядає?

Присяжних залучають до розгляду цивільних справ (обмеження, поновлення цивільної дієздатності особи або визнання її недієздатною; визнання особи безвісно відсутньою; усиновлення; надання особі психіатричної допомоги; примусову госпіталізацію особи до протитуберкульозного закладу) та кримінальних справ (справи про злочини, за які передбачено довічне позбавлення волі).

Прокурор, суд зобов’язані роз’яснити обвинуваченому у вчиненні злочину, за який передбачене покарання у виді довічного позбавлення волі, можливість та особливості розгляду кримінального провадження стосовно нього судом присяжних.

Письмове роз’яснення прокурора обвинуваченому про можливість, особливості і правові наслідки розгляду кримінального провадження судом присяжних додається до обвинувального акта і реєстру матеріалів досудового розслідування, які передаються до суду.

Обвинувачений у вчиненні злочину, за який передбачене покарання у виді довічного позбавлення волі, під час підготовчого судового засідання має право заявити клопотання про розгляд кримінального провадження стосовно нього судом присяжних.

Усі питання, пов’язані з судовим розглядом, крім питання, передбаченого частиною третьою статті 331 Кримінального процесуального кодексу України, судді і присяжні вирішують спільно.

До розгляду цивільних справ залучають одного суддю та двох присяжних, до розгляду кримінальних справ – двох суддів та трьох присяжних.

 

Начальник ГТУЮ у Полтавській області        Олег Тимченко

Наверх ↑