Судовий спір із Приватбанком за заборгованістю по кредитці: ч. 2. Після прийняття рішення судом

Версія для друкуВерсія для друку

Судовий спір із Приватбанком за заборгованістю по кредитці:

ч. 2. Після прийняття рішення судом

 

Пропонуємо продовжити тему спорів з Приватбанком.

Припустимо, Приватбанк звернувся до суду, аби стягти з Вас заборгованість за кредитною карткою. Ви успішно протистояли йому в суді. В результаті суд задовольнив вимоги Приватбанку частково: стягнув тіло кредиту (тобто ті кошти, які Ви реально взяли у банку), а у стягненні відсотків, пені та штрафу відмовив.

Якщо в засіданні були присутні і Ви, і представник Приватбанку, через 30 днів після засідання рішення набере законної сили. Приватбанк зможе його забрати і звернутись у виконавчу службу.

30 днів ­– це строк, протягом якого чи Ви, чи Приватбанк можете подати апеляцію, якщо не згодні з рішенням першої інстанції. Цей строк рахується  з моменту, коли Ви дізнались про рішення. Якщо були в засіданні – то під час засідання. Якщо ні – то з моменту, коли отримали рішення поштою. В такому випадку варто додати ще 5-10 днів.

Припустимо рішення (першої інстанції чи апеляційної) набрало законної сили.

Приватбанк звертається до виконавчої служби. Виконавча служба відкриває провадження.

Тепер Вам доведеться сплатити додатково 10 % від суми боргу – це виконавчий збір. І витрати на вчинення виконавчих дій, які розраховує виконавець.

Порядок дій державного виконавця чітко прописаний в законі «Про виконавче провадження».

Виконавець, в першу чергу, винесе постанову про арешт коштів боржника. Якщо у Вас є відкриті рахунки в банках – він їх арештує. Ви не зможете ними розпоряджатись. Після арешту виконавець повинен надіслати в банк вимогу про списання з вашого рахунку коштів у розмірі Вашого боргу (+ виконавчий збір та витрати).

Якщо грошей недостатньо, або рахунків немає, шукають вашу зарплату чи пенсію через запит до податкової. На підприємство чи на пенсійний фонд надсилається постанова, на підставі якої з Вашої зарплати чи пенсії будуть стягувати до 20 %. Так відбуватиметься до того часу, доки не буде повністю сплачено Ваш борг (+ виконавчий збір та витрати).

Якщо у Вас немає коштів на рахунках, зарплати чи пенсії, наступним стягнення відбувається за рахунок рухомого майна, н.п., автомобіля.

Тут варто враховувати, що реалізація, наприклад, автомобіля для погашення боргу відбувається з урахуванням суми боргу. Якщо ви винні, скажемо 5 000 грн.,  ніхто не буде забирати у Вас автомобіль, тим паче дороговартісний. Це економічно не доцільно. Якщо вартість авто більша суми боргу, після його реалізації Вам повернуть різницю.

Стягнення на єдине житло може відбутись лише за умови, якщо заборгованість перевищує 94 460 грн. (20 мінімальних заробітних плат).

Одночасно з відкриттям провадження, як правило, виконавець накладає арешти на все рухоме та нерухоме майно. Тому важливо, щоб після закриття провадження, виконавець зняв арешт з майна.

В процесі виконання рішення трапляється безліч проблем, як от накладення арешту на зарплатні рахунки, не зняття арешту з майна після закриття провадження.

Подібні питання вирішуються в судовому порядку як шляхом подачі скарги на дії державного виконавця, так і шляхом подачі позовної заяви.

 

Для забезпечення та реалізації своїх прав та інтересів ви можете звернутися дистанційно до Лубенського центру безоплатної правової допомоги за поштовою адресою: 37500, м. Лубни, Полтавська обл. вул. Монастирська, 17
В телефонному режимі - (МТС) 095 253 66 14,
(05361)77-479 – приймальня.
Відправити лист на електронну адресу: lubny.poltava@legalaid.pl.ua

 

 

 

Наверх ↑