У 2020 РОЦІ МІСЦЕВІ ВИБОРИ МАЮТЬ ВІДБУТИСЬ ВЖЕ ЗА УМОВИ СТВОРЕННЯ ОБ’ЄДНАНИХ ГРОМАД ПО ВСІЙ УКРАЇНІ, – ПОРОШЕНКО

Версія для друкуВерсія для друку

У 2020 РОЦІ МІСЦЕВІ ВИБОРИ МАЮТЬ ВІДБУТИСЬ ВЖЕ ЗА УМОВИ СТВОРЕННЯ ОБ’ЄДНАНИХ ГРОМАД ПО ВСІЙ УКРАЇНІ, – ПОРОШЕНКО

Президент Петро Порошенко наголошує, що попри те, що у впроваджені децентралізації зроблено багато, зупинятися на досягнутому не можна. Про це Глава держави сказав під час виступу на Форумі місцевого самоврядування.

«Надто строкатою є картина ходу децентралізації по областях, надто багато розривів у покритті територій об’єднаних територіальних громад (ОТГ) залишається на картах. Ще багато «білих плям». Необхідно подолати спорадичність і певний хаос в реалізації політики розвитку регіонів», – сказав Петро Порошенко. Він зазначив, що трохи менше місяця тому на Раді регіонально розвитку поставив регіональним лідерам завдання розробити плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки, обговорити і прийняти їх на рівні громад.

«Кожна територія повинна визначити свої переваги і пріоритети, на основі яких на ваших дорожніх картах і з’являться першочергові об’єкти – маркери розвитку», – наголосив Президент та підкреслив, що наявність таких перспективних планів із затвердженими громадою проектами і механізмами фінансування в рази підвищить інвестиційні перспективи територій.

«Гарантую, що й держава знайде можливість співфінансувати багато із цих проектів», – сказав Президент та закликав лідерів місцевого самоврядування до ухвалення планів розвитку. «Ми не зазіхаємо на кошти місцевого самоврядування. Навпаки – пропонуємо фінансову допомогу в реалізації особливо значимих проектів», – додав він.

«Маємо чітко бачити горизонти реформи. 2020 рік – ключовий. На Раді регіонального розвитку я вже говорив, що 2020 року місцеві вибори мають відбутись вже за умови покриття всієї території України об’єднаними територіальними громадами, тобто на новій територіальній основі», – наголосив Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що для цього необхідно продовжити максимальне стимулювання подальшого об’єднання та приєднання  територіальних громад, зокрема до міст обласного значення.  Він наголосив, що у 2019 році мають бути сформовані всі перспективні плани областей з повним покриттям ОТГ всієї території України.

«У 2020 році ми повинні прийняти адміністративне рішення про об’єднання громад, які за чотири роки не знайшли ані бажання, ані прагнення, ані сил об’єднатись. Люди не мають страждати, мешканці громад від керівника, який перешкоджає створенню громад», – підкреслив Президент.

«Станеться це відповідно до бажання людей і перспективних планів, затверджених обласними радами. Маємо завершити ключовий етап реформи, щоб усі громадяни України мали рівний доступ до якісних послуг – в освіті, медицині, соціальній сфері», – підсумував Глава держави.

Адміністрація Президента України

Наверх ↑