У районі активно підтримується тваринництво

Версія для друкуВерсія для друку

У районі активно підтримується тваринництво 19 лютого під час апаратної наради розглядалося питання  «Про виконання Програми розвитку та підтримки аграрного комплексу Полтавщини за пріоритетними напрямками на період  до 2020 року», з якого інформувала заступник начальника управління агропромислового та економічного розвитку, торгівлі, транспорту та залучення інвестицій райдержадміністрації Любов Логвин. За її інформацією,  на виконання обласної  Програми розвитку та підтримки аграрного комплексу Полтавщини за пріоритетними напрямками на період до 2020 року, затвердженої рішенням обласної ради від 16 січня 2015 року (далі обласна Програма)  розроблена і прийнята районна комплексна Програма розвитку аграрного комплексу Лубенського району за пріоритетними напрямками на період до 2020 року (далі районна Програма), затверджено рішенням восьмої сесії сьомого скликання від 5 серпня 2016 року  передбачає такі напрямки:

1.     Відшкодування витрат сімейним фермам та особистим селянським  господарствам по вирощуванню великої рогатої худоби, які пов’язані із селекційно-племінною роботою та придбання обладнання фермерськими господарствами на реконструкцію тваринницьких ферм, що передбачає:

- відшкодування витрат на проведення штучного осіменіння маточного поголів’я ВРХ в сімейних фермах та ОСГ, які утримують від 3 до 20 корів, шляхом повернення коштів у розмірі 100 % вартості послуг;

- за приріст поголів’я корів молочного напрямку продуктивності власного відтворення у розмірі 3000 грн., на яку збільшено основне стадо на 1 жовтня поточного року порівняно з  наявним поголів’ям корів молочного напрямку продуктивності станом на 1 жовтня минулого року та за закуплені племінні телиці, нетелі, або корови молочного напрямку продуктивності у розмірі 5000 голів;

- відшкодування вартості витрат на придбання вакцини для ветеринарного обслуговування хутрових  тварин;

-  відшкодування вартості придбання племінного рибопосадкового  матеріалу орендарями водних об’єктів до 100 % його вартості, але не більше 1000 грн. на гектар водного дзеркала;

- відшкодування вартості доїльного обладнання та обладнання для переробки кормів, які утримують від 6 до 20 корів, шляхом повернення витрат в розмірі 50 %, але не більше 30 тис. грн. на одне господарство за умови співфінансування з місцевого бюджету;

- відшкодування завершених у поточному році етапів реконструкції тваринницьких ферм у розмірі 50% (без урахування ПДВ), за умови співфінансування.

2.     Розвиток бджільництва, що передбачає:

-  підтримку пасічників-початківців, випускників ліцензованих навчальних закладів області останнього року випуску перед звітним, мешканців Полтавської області шляхом відшкодування 30% вартості матеріалів та обладнання для облаштування першої пасіки, але не більше 10 тис. грн. на одну особу, за умови співфінансування з місцевого бюджету;

- стимулювання розвитку бджільництва шляхом фінансової підтримки на закупівлю племінного матеріалу та створення племінних пасік, шляхом відшкодування 50% вартості племінного матеріалу, закупленого у сертифікованих господарствах, але не більше 5 тис. грн.  на одну пасіку, за умови співфінансування.

3.     Садівництво та ягідництво передбачає :

- компенсацію в розмірі 30 % вартості витрат, що понесені на посадку плодово-ягідних насаджень на площі не більше 2 га;

- компенсація витрат в розмірі 100 % при закладенні саду  та ягідників на ділянках, що знаходяться у використанні загальноосвітніх, спеціалізованих та дошкільних закладів, будинків-інтернатів, медичних та соціальних закладів області.

4. Розвиток сільськогосподарської обслуговуючої кооперації передбачає часткове відшкодування вартості сільськогосподарської техніки, холодильного, пакувального, сортувального, сушильного, технологічного та допоміжного обладнання з переробки сільськогосподарської продукції для сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

5.     Підтримка сільськогосподарської дорадчої діяльності  проводиться на основі конкурсного відбору сільськогосподарські дорадчі служби, які внесені до державного Реєстру.

6.     Розвиток органічного землеробства та виробництво органічних продуктів харчування передбачає :

- компенсацію в розмірі 100% понесених витрат у зв’язку із проведенням та підтвердженням відповідності виробництва органічної продукції (сировини) та отриманні сертифіката відповідності у рослинництві, тваринництві та переробці сільськогосподарської продукції, в тому числі у перехідний період, незалежно від видів сільськогосподарської діяльності та видів продуктів переробки;

- компенсація в розмірі 20 % вартості поставленої органічної продукції дитячим дошкільним, шкільним, медичним  та соціальним закладам області на умовах державних закупівель.

У районі створена районна комісія по розгляду заяв та документів громадян для відшкодування вартості витрат на проведення штучного осіменіння маточного поголів’я великої рогатої худоби в сімейних фермах та ОСГ, які утримують від 3 до 20 корів, затверджена розпорядженням голови райдержадміністрації.  У червні 2017 року сформовано списки власників худоби, які утримують в своєму господарстві 3 та більше корів. У громадсько-політичній газеті «Лубенщина» від 24 червня 2017 року опубліковано оголошення про початок  роботи комісії та умови участі в Програмі з фінансової підтримки.

За  2016 рік управлінням агропромислового і економічного розвитку, торгівлі, транспорту та залучення інвестицій  проведено збір документів та нарахування коштів  з відшкодування витрат сімейним фермам та особистим  селянським господарствам з відшкодування вартості витрат на проведення штучного осіменіння маточного поголів’я великої рогатої худоби, які утримують від 3 до 20 корів, шляхом повернення коштів у розмірі 100% вартості послуг, прийнято 26 пакетів документів, від власників ОСГ на 97 корів, на загальну суму відшкодування 15035,00 грн.                                                                

    За даними Держпродспоживслужби, 134 домогосподарства, в яких утримується 510 голів корів, з яких 2 домогосподарства утримують від 11 до 15 корів, 8 домогосподарств  утримують від 6 до 10 корів, 121 господарство   утримують від 3 до 5 корів, можуть скористатися цією програмою.

   За 2017 рік управлінням АПР і ЕКР проведено збір документів та проведено нарахування коштів в сумі 21390,0 гривень 35 особам за 138 корів та 1 пакет документів за приріст поголів’я корів власного відтворення  в сумі 3000,0 гривень. Загальна сума відшкодування склала 24390,0 гривень.  Документи на відшкодування подавали жителі всього району, в тому числі Засульської сільської ради. На даний час кошти виплачено в повному обсязі.

   Найкраще організаційна робота проведена у Тишківській сільській раді, звідки звернулося 12 власників корів, з Окіпської сільської ради звернулося 5 осіб, Новооріхівська сільська рада – звернулося 4 власника. Але, на жаль, не звернулися за відшкодуванням та не отримали належні їм суми  14 осіб з Ісковецької сільської ради, 18 осіб з Жданівської, 8 осіб з села Шершнівка та 10 осіб з села Войниха.

   Ідучи на зустріч сільським жителям для полегшення збору документів, ТОВ «Лубенське племпідприємство» організувало видачу необхідних довідок на території сіл. Раз на 25 днів менеджер підприємства приїжджає та видає необхідні документи для підготовки пакету документів на відшкодування. Власникам худоби заощаджується час, щоб не їхати  на окраїну міста за цими довідками.

        Рішенням сесії Полтавської обласної ради від 22.12.2017 року № 589  до  обласної Програми на 2018 рік внесено зміни, якими додано нові напрямки, зокрема:

-         підтримка пасічників-початківців учасників антитериростичної операції, мешканців Полтавської області;

-         підтримка інвестиційної діяльності шляхом участі і виставкових заходах та поширенні передового досвіду аграрних підприємств;

-     технічне переоснащення шляхом компенсації в розмірі 30% вартості придбаної в поточному році нової малогабаритної техніки, вітчизняного виробництва фермерським господарствам та сімейним фермам, учасникам АТО, внутрішньо переміщеним  особам, які зареєстровані на території області;

-  підвищення рівня професійних знань і вдосконалення практичних навичок прибуткового ведення сільськогосподарського виробництва;

-         сприяння розв’язанню проблем сільського населення та комплексний розвиток сільської місцевості;

      З обласного бюджету у 2018 році планується виділити кошти в сумі не менше 547,5 тис. грн. за умови співфінансування з районного бюджету. Районною комплексною Програмою розвитку та підтримки аграрного комплексу Лубенського району за пріоритетними напрямками на період до 2020 року на 2018 рік передбачені кошти за такими напрямками:

1.     Відшкодування витрат сімейним фермам та особистим селянським господарствам по вирощуванню великої рогатої худоби, які пов’язані з селекційно-племінною роботою та придбання обладнання, та СФГ на реконструкцію тваринницьких ферм;

2.     Розвиток бджільництва;

3.     Садівництво та ягідництво;

4.     Розвиток сільськогосподарської обслуговуючої кооперації;

5.     Надання консультативної допомоги та інформаційної підтримки сільськогосподарським підприємствам, фермерським і особистим селянським господарствам в аграрній галузі;

6.     Розвиток органічного землеробства та виробництво органічних продуктів харчування.

             На сьогоднішній день управлінням агропромислового та економічного розвитку, торгівлі, транспорту та залучення інвестицій  проводиться робота з формування потреби в коштах обласного бюджету для забезпечення виконання заходів Програми на 2018 рік.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

 

Наверх ↑