ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ «КРУГЛОГО СТОЛУ» З НАГОДИ МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ВОЛОНТЕРІВ

Версія для друкуВерсія для друку

ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ «КРУГЛОГО СТОЛУ» З НАГОДИ МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ВОЛОНТЕРІВ У Полтавській державній аграрній академії пройшло засідання «круглого столу» з нагоди Міжнародного дня волонтерів. У його роботі взяли участь заступник голови облдержадміністрації Роман Товстий, заступник голови обласної ради Анатолій Ханко, ректор ПДАА Валентина Аранчій, представники волонтерських організацій і груп, а також працівники структурних підрозділів ОДА, які найчастіше контактують із волонтерськими організаціями.

Провела засідання виконувач обов’язків директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Вікторія Пилипенко. Вона поінформувала, що Міжнародний день волонтерів встановлений рішенням 40-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 17 грудня 1985 року на знак визнання важливої ролі добровольчих та інших організацій у соціальному й економічному розвитку суспільства. В Україні волонтерство з’явилося на початку 1990-х років. Офіційно його визнано постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2003 року, якою також затверджено «Положення про волонтерську діяльність у сфері надання соціальних послуг».

– Протягом останніх трьох років стало традицією на Полтавщині відзначати у такому форматі Міжнародний день волонтерів. Волонтерський рух – це така потужна дієва сила, яка існує навіть у найрозвиненіших країнах світу. Ваша робота стала настільки показовою, що навіть представники інших розвинених країн намагаються перейняти український досвід. У 2013 році і завдяки вашим зусиллям також ми перемогли у Революції Гідності. Із 2014-го, відтоді як розпочалася війна, ви є потужною рушійною силою. Не можна переоцінити ваш вклад у майбутню перемогу, яку обов’язково здобудемо на сході України. Дякую за роботу. Бажаю, щоб ваші ряди поповнювалися, а ми налагодимо спільний механізм діяльності й працюватимемо разом як на користь наших військових, так і в інших напрямках. Волонтерство – це ж не тільки підтримка воїнів, це й допомога людям поважного віку, молоді, піклування про тварин. Ви такі різносторонні люди із широкою душею, якими ми пишаємося і приєднуємося до вас, – звернувся до учасників «круглого столу» Роман Товстий.

– Волонтерство – дуже важка справа. Морально важка, коли відриваєш від родини багато часу, матеріальних благ, але це наскільки організовує тебе. Особливо коли бачиш мету, до якої йде вся країна, – перемога в російсько-українській війні. Сподіваюся, під час параду з нагоди перемоги у війні поряд із українськими військовими ітимуть волонтери, бо без вас перемоги ніколи не було б, – додав Анатолій Ханко.

Як поінформувала Вікторія Пилипенко, за наявною інформацією, нині в області працюють 122 громадські організації та групи, які займаються волонтерством.

– Насправді їх більше, бо більшість із волонтерів незареєстровані й бажають лишатися невідомими. Щоденно реагуючи на суспільні виклики й біль окремої людини, вони, відмовляючись від вільного часу, відкладаючи свої нагальні потреби, ідуть на допомогу ближнім. Справжній патріотизм, щире почуття обов’язку, прагнення до свободи і демократії, небайдужість – це ті риси, якими наділені наші волонтери, – додала Вікторія Пилипенко.

Під час «круглого столу» розповіли про свою діяльність представники різних волонтерських організацій краю. Про допомогу українським воїнам говорили керівник підрозділу громадської спілки «Об’єднання учасників АТО «Українці-Разом» Світлана Даценко й виконавчий директор ТОВ «Великобагачанський комбікормовий завод» Олег Діденко. Досвідом роботи у сфері реабілітації учасників АТО поділилася керівник Громадської спілки «Координаційний центр розвитку «Громада Полтавщини» Ольга Рубайло. Заступник обласного військового комісара по роботі з особовим складом підполковник Едуард Бородай від імені військовослужбовців Збройних Сил України подякував волонтерам за їхню підтримку і роботу.

Про досвід надання допомоги внутрішньо переміщеним особам розповіла директор Решетилівського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Світлана Даценко. Як в області підтримують осіб поважного віку, поінформувала керівник волонтерського центру «Пенсіонер» Ради Полтавської обласної організації ветеранів Віра Чазова. Тему соціальної адаптації молоді порушив під час виступу директор Миргородського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Володимир Кір’ян. Про досвід піклування про тварин і відстоювання їхніх прав розповіла голова наглядової ради Центру захисту живої природи «Юний європеєць» Майя Матвеєва.

За вагомий особистий внесок у розвиток волонтерського руху, патріотизм та з нагоди Міжнародного дня волонтерів Роман Товстий і Анатолій Ханко вручили почесні грамоти облдержадміністрації й обласної ради волонтерам Полтавщини.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської ОДА

Наверх ↑