Як полтавські аліментники відпрацьовують борги

Версія для друкуВерсія для друку

Як полтавські аліментники відпрацьовують борги

 

У 2018 році з прийняттям першого пакету законів # ЧужихДітейНеБуває було запроваджено один із видів покарання для неплатників аліментів - суспільно корисні роботи.

«Якщо сукупний розмір заборгованості з виплати аліментів перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців, боржника притягують до адміністративної відповідальності у вигляді суспільно корисних робіт. Якщо ж аліменти мають сплачуватись на дитину, яка має інвалідність або є важкохворою, то заборгованість становитиме у сукупному розмірі суму відповідних платежів за 3 місяці», - розповідає начальник Київського ВДВС м. Полтава Олександр Міщанін.

Суспільно корисні роботи призначаються районним, районним у місті, міським чи міськрайонним судом (суддею), на строк від 120 до 360 годин і виконуються не більше восьми годин, а неповнолітніми – не більше двох годин на день.

Так днями державні виконавці Київського ВДВС м. Полтава відвідали місця відпрацювання суспільно корисних робіт аби пересвідчитися, що боржники сумлінно виконують поставлені перед ними завдання. Адже за ухилення від суспільно корисних робіт, до боржника застосовують адміністративний арешт. Строк арешту визначається з розрахунку, що одна доба арешту дорівнює 15 годинам невиконаних суспільно корисних робіт, але не може перевищувати 15 діб.

За словами очільника юстиції Полтавщини Олега Тимченка у 2019 році суди задовільнили 267 постанов про притягнення неплатників аліментів до суспільно корисних робіт. Відпрацювали ж на роботах 132 боржники.

«За допомогою притягнення боржників до виконання суспільно корисних робіт з аліментників Полтавщини стягнули понад 300 тис. грн. Дані кошти перераховано стягувачам», - зауважив Олег Тимченко.

Зауважимо, що не всіх осіб можна притягнути до суспільно корисних робіт. Вони не призначаються особам з інвалідністю I або II групи, вагітним жінкам, жінкам старше 55 років та чоловікам старше 60 років.

 

 

 

Наверх ↑