Забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації

Версія для друкуВерсія для друку

Забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації      В управлінні соціального захисту населення Лубенської райдержадміністрації на обліку для забезпечення технічними засобами реабілітації та протезно-ортопедичними виробами перебувають 1060 осіб.  

       З метою повного та своєчасного задоволення  життєво необхідних потреб цьому напрямку роботи приділяється особлива увага.

      14 березня 2018 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», яка передбачає внесення змін до Порядку забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації, затвердженого постановою Кабміну від 05.04.2012 № 321.

          Прийняття вищезазначеного нормативного акту передбачає:

       - забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших осіб технічними та іншими засобами реабілітації (крім протезів верхніх та нижніх кінцівок, ортезів шарнірних нижніх кінцівок та крісел колісних), надання послуг післягарантійного ремонту технічних та інших засобів реабілітації, надання реабілітаційних послуг здійснюється згідно з двосторонніми договорами, укладеними органом соціального захисту населення з підприємством;

       - забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших осіб протезами верхніх та нижніх кінцівок, ортезами шарнірними нижніх кінцівок та кріслами колісними здійснюється згідно з трьохсторонніми договорами, укладеними органом соціального захисту населення з підприємством та особою з інвалідністю, законним представником дитини з інвалідністю та іншою особою;

      - запроваджено використання електронного каталогу ТЗР для реалізації можливостей вибору особою з інвалідністю засобів реабілітації.

         До технічних та інших засобів реабілітації, за які за бажанням особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи або їх законних представників може бути виплачена компенсація, належать:

      -  допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому (палиці, милиці, ходунки, мотузкові сходи, кошики для перенесеня);

      - спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією (особам з інвалідністю по слуху, законним представникам дітей з інвалідністю по слуху віком від семи років за придбання мобільного телефона для письмового спілкування; особам з інвалідністю І і ІІ групи по зору та законним представникам дітей з інвалідністю  віком від 14 років за придбання годинника, аудіоплеєра; особам з інвалідністю І групи по зору за придбання палиці тактильної);

      - протези молочної залози, спеціальні ліфи для кріплення протезів молочної залози для занять фізичною культурою і плаванням (купальник), ортези на верхні кінцівки, зокрема компресійні рукави при лімфодемі;

      - друге крісло колісне (засіб повинний відповідати функціональним можливостям особи).

         Грошова компенсація здійснюється на підставі фіскального чека, що підтверджує придбання виробу у підприємства з відповідними кваліфікаційними вимогами, за його фактичною вартістю, але у розмірі не вище граничної ціни, встановленої Мінсоцполітики.

        Крім того, особі з інвалідністю, дитині з інвалідністю, іншій особі під час первинного протезування і ортезування та первинного забезпечення кріслом колісним можуть надаватися реабілітаційні послуги з підбору, адаптації, освоєння зазначених засобів.

      Медичні показання для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, а також для виплати компенсації за допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому, у тому числі для надання реабілітаційних  послуг, визначають для:

       - осіб з інвалідністю - медико-соціальні експертні комісії з оформленням індивідуальної програми реабілітації (МСЕК);

 - дітей з інвалідністю та  інших осіб  -  лікарсько-консультативні комісії (ЛКК);

 - постраждалих внаслідок антитерористичної операції, яким не встановлено інвалідність, військово-лікарські комісії (ВЛК).

       У разі виникнення питань щодо забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації просимо звертатися до управління соціального захисту населення за адресою: м. Лубни, пл. академіка Олексія Бекетова, 19, к.10 або за тел. 71-636.

 

Наверх ↑