ЗВЕРНЕННЯ ГОЛОВИ РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ ОЛЕКСАНДРА ЦИГАНЕНКА

Версія для друкуВерсія для друку

ЗВЕРНЕННЯ ГОЛОВИ РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ ОЛЕКСАНДРА ЦИГАНЕНКА Шановні лубенці! Звертаюся до кожного з Вас, розраховуючи на те, що Ви – справжні патріоти рідної землі, які шанують свій край, дбають про його благоустрій і процвітання. При цьому мені важко зрозуміти, як можна так нещадно і підступно знищувати природу навколо себе, спалюючи все живе.

Шкода від спалювання листя і сухої трави і украй небезпечна. До складу диму від спалювання трави та листя входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук.

Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин. Спалювання листя та трави призводить до руйнування ґрунтового покриву, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми і тварини.

Зважаючи на посушливу весну, в Україні утримується найвищий клас пожежної небезпеки, тому загасити вогонь стає в рази складніше.

На гасінні пожеж в екосистемах задіяний особовий склад Лубенського районного відділу ГУ ДСНС України у Полтавській області. Лубенські рятівники вкотре підставили своє мужнє плече нашій державі, вирушивши на гасіння пожежі у Чорнобильську зону, як і 34 роки тому, виявивши стійкість і героїзм. Принагідно висловлюю вдячність усім пожежникам Лубенщини на чолі з Володимиром Башлієм за їхню високу громадянську свідомість та небайдужість. Хлопці, Ви – справжні патріоти, скромні і відповідальні, виховані героїчним прикладом своїх старших колег-вогнеборців, які у 1986 році стали до боротьби із мирним атомом.

На засіданні Верховної Ради 13 квітня прийнято рішення про суттєве збільшення штрафів за спалювання трави та забруднення повітря, розмір яких вимірюється десятками і сотнями тисяч гривень. Маю надію, що хоча б посилення штрафних санкцій зупинить паліїв. Прикро, що у подібній ситуації спрацьовує не свідомість і відповідальність кожного, а жорсткий фінансовий контроль.

Шановні лубенці! Нинішня весна радує і засмучує, надихає і тривожить, а найперше – дає шанс кожному зробити власну переоцінку і навчає нас цінувати життя. Ми всі об’єдналися навколо боротьби із небезпечною і мало вивченою інфекцією, водночас ми нищимо себе і навколишню природу, масово випалюючи траву.

Давайте нарешті задумаємося над тим: хто ми і для чого прийшли у цей світ. Очевидно, не для того, щоб знищити все навколо і нічого не залишити після себе. Закликаю Вас усіх зрозуміти очевидне – від кожного з нас насправді залежить багато, потрібно лише поважати себе і поважати в собі українця-патріота, здатного збудувати міцну процвітаючу країну.

Наверх ↑