До уваги операторів ринку щодо зберігання харчових продуктів у разі відключення електроенергії

Версія для друкуВерсія для друку

До уваги операторів ринку щодо зберігання харчових продуктів у разі відключення електроенергії

 

Наразі по всій Україні відбуваються планові та аварійні відключення систем електропостачання, що, в свою чергу впливає на виробництво та обіг харчових продуктів. А враховуючи пору року та аномально високі показники термометрів,  зростає ризик поширення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед населення. Спалахи гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь пов’язані з недотриманням температурних умов та термінів зберігання харчових продуктів, порушеннями технології виготовлення харчових продуктів, в т.ч. недотриманням режиму термічної обробки кулінарних виробів, а також використанням води незадовільної якості.

Враховуючи рекомендації Міністерства охорони здоров’я України, з метою недопущення ускладнень епідемічної ситуації, пов’язаної з споживанням харчових продуктів, які можуть бути небезпечними внаслідок  порушення температурних умов їх зберігання, Держпродспоживслужба наголошує про необхідність додержання операторами ринку умов зберігання харчових продуктів під час їх виробництва та обігу.

Відповідно Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» відповідальність за безпечність харчових продуктів покладається на операторів ринку харчових продуктів: на виробників, інших суб’єктів господарювання, які транспортують, зберігають, пакують або здійснюють обіг харчових продуктів.

Постійні відключення електроенергії є проблемними для багатьох виробників харчових продуктів, адже йде мова про збереження роботи підприємства та  забезпечення умов виробництва, а це – зберігання сировини, дотримання технологічних процесів, зберігання готової продукції. тощо. Особливо критичною відсутність електроенергії є для виробників заморожених харчових продуктів. Тому, щоб зберегти продукцію підприємства закуповують генератори, або ж відшукують партнерів по бізнесу, які приймуть її на зберігання. Це, звісно, здорожує логістику та вартість зберігання, але з огляду на ситуацію іншого виходу немає.

В будь-якому випадку відключення світла для виробництва – це надзвичайна ситуація,  адже на підприємстві процес виробництва триває постійно. Оскільки є  ліміти на споживання кількості електроенергії на добу та години роботи підприємства, більшість виробництв переходять на нічний час роботи, коли споживання електроенергії населенням найнижче.

З огляду на ситуацію, яка складається через віялові відключення систем енергопостачання, Лубенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області рекомендує операторам ринку (виробникам):

- розробити додаткові заходи з метою забезпечення належних і стабільних умов виробництва та зберігання харчових продуктів;

- при виробництві та обігу харчових продуктів посилити контроль за дотриманням умов зберігання (температури, часу зберігання). Під час вимкнення електроенергії важливо зберегти охолоджені або заморожені продукти безпечними для споживання;

- забезпечити дотримання гігієнічних вимог;

- забезпечити лабораторний контроль готової продукції;

- по можливості, адаптувати роботу підприємства до графіків віялових відключень електроенергії;

- для зменшення ризиків для підприємства одночасної втрати всієї продукції провести її перерозподіл по різних складах;

- запастися генераторами та іншими енергоносіями на випадок тривалих відключень електроенергії;

- переглянути процедури вилучення та відкликання невідповідної продукції та шляхи її утилізації.

Також звертаємося до операторів ринку з обігу харчових продуктів з метою максимально забезпечити належні умови, зокрема дотримання температурного режиму під час зберігання харчових продуктів, забезпечення належного санітарного стану у холодильних та морозильних камерах, вживання запобіжних заходів реагування, не допускати повного розморожування харчових продуктів. Зберігати продукти при температурі, яка не спричиняє шкоду здоров'ю споживачам та мінімізувати ризик розмноження патогенних мікроорганізмів. Рекомендуємо заздалегіть подбати про альтернативні засоби електроенергії. За можливості придбати бензинові або дизельні генератори, сонячні (акумуляторні) батареї, портативні електростанції тощо.

Рекомендуємо також відповідно до впроваджених постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), розробити план заходів та інструкції на випадок відключення електроенергії; провести навчання персоналу щодо забезпечення належних умов зберігання харчових продуктів, визначених виробником;  переглянути процедури вилучення та відкликання невідповідної продукції та шляхи її утилізації;       розробити додаткові заходи з метою забезпечення належних і стабільних умов виробництва та зберігання харчових продуктів; при виробництві та обігу харчових продуктів посилити контроль за дотриманням умов зберігання (температури, часу зберігання).

Основні питання, на яких  оператори ринку мають акумулюватися під час вимкнення електроенергії:

  • Встановлення резервного джерела живлення: Майте генератор, акумуляторну батарею або сонячну панель, щоб підтримувати роботу холодильників та морозильних камер під час відключень електроенергії.
  • Дотримання товарного сусідства: Зберігайте продукти, які потребують різних температурних режимів  окремо. Уникайте сумісного зберігання продуктів, які мають специфічні та сильні запахи, та які можуть їх поглинати; продуктів, які не можуть сусідити з жодним іншим товаром.
  • Використання додаткових засобів охолодження: Використовуйте холодогени, пакети з гелем, сухий/блоковий лід або заздалегідь заморозьте пляшки з водою та використовуйте їх як додаткове джерело холоду в холодильнику, коли електроенергія відсутня більше 4 годин.
  • Використання термометрів: Слідкуйте за температурою в холодильнику та морозильній камері, щоб переконатися, що вона відповідає нормам. Тримайте дверцята холодильників/ морозильних камер закритими, щоб запобігти потраплянню теплого повітря. Якщо електрика була вимкнена не більше ніж на 4 години, охолоджені продукти будуть в безпеці доти, доки двері залишаються зачиненими.
  • Дотримання термінів зберігання: Знайте, як довго можна зберігати різні продукти без холодильника.

Утилізація зіпсованих продуктів: Розморожені харчові продукти заморожувати повторно заборонено! Не підлягають подальшій реалізації продукти, що швидко псуються (м’ясо, птиця, морепродукти, молоко), які зберігалися в холодильнику при температурі вище 15 °C протягом 4 годин або більше. Всі продукти, які мають ознаки псування, такі як неприємний запах, зміна кольору або текстури мають бути вилучені з обігу та утилізовані.

 З огляду на все вищевикладене, ще раз наголошуємо:

  • оператори ринку повинні постійно забезпечувати належні режими зберігання харчових продуктів, щоб уникнути негативних наслідків для здоров’я споживачів;
  • основна відповідальність за безпечність харчових продуктів покладається на операторів ринку харчових продуктів (виробників та суб’єктів господарювання, які займаються зберіганням, транспортуванням та обігом харчових продуктів).

 Пам’ятайте, що безпека харчових продуктів є пріоритетом і навіть у таких критичних умовах, обов’язок операторів ринку щодо дотримання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів не скасовано!

 

Лубенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

 

Наверх ↑