ЧОРНОБИЛЬЦІ ЛУБЕНЩИНИ ГОТУЮТЬ ЗВЕРНЕННЯ ДО ДЕПУТАТІВ ОБЛАСНОЇ РАДИ ЩОДО ВИДІЛЕННЯ ДОДАТКОВОГО ФІНАНСУВАННЯ ДЛЯ ЛУБЕНСЬКОГО ГОСПІТАЛЮ

Версія для друкуВерсія для друку

ЧОРНОБИЛЬЦІ ЛУБЕНЩИНИ ГОТУЮТЬ ЗВЕРНЕННЯ ДО ДЕПУТАТІВ ОБЛАСНОЇ РАДИ ЩОДО ВИДІЛЕННЯ ДОДАТКОВОГО ФІНАНСУВАННЯ ДЛЯ ЛУБЕНСЬКОГО ГОСПІТАЛЮ Серед найбільш обговорюваних питань, які порушувалися під час засідання круглого столу з головами первинних чорнобильських організацій 6 лютого, - медичне обслуговування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Власне, щоб обговорити найбільш важливі питання, які виникли у зв’язку зі змінами законодавства, з’явилася потреба зібрати активістів чорнобильського руху, наголосив голова правління районної організації ветеранів та інвалідів Лубенського району ВГО «Союз Чорнобиль України» Микола Чудак.

Щороку у лютому-березні ліквідатори проходять медогляд. Для їхньої зручності на базі поліклінічного відділення функціонував «чорнобильський кабінет», де можна було отримати необхідні довідки, путівки та відповідні консультації. На сьогодні послуги медичного огляду чорнобильців передані на центри первинної медико-санітарної допомоги. В.о. головного лікаря КНП «Лубенський районний центр ПМСД» Вадим Шупейко та головний лікар КНП «Центр ПМСД Засульської сільської ради» Володимир Богатиренко запевнили, що незручностей для ліквідаторів не буде, проте, є необхідність пришвидшити процес укладення угод із сімейними лікарями для тих, хто цього ще не зробив. Поки що це єдина обов’язкова умова для проходження медогляду. Всі організаційні питання, тобто передача списків осіб, які підлягають проходженню медогляду, та укладення угод із сімейними лікарями, слід вирішити до першого березня.

Із деякими законодавчими змінами зіткнувся Лубенський обласний госпіталь для ветеранів війни, де з 2000 року функціонує неврологічне відділення для учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. За словами начальника медичної установи Олександра Бондаренка, з першого квітня змінюється формат фінансування медичної галузі, тому подібні установи зіткнуться з браком коштів, зважаючи на специфіку надання послуг. Один з варіантів – дофінансування закладу, тому присутніми прийнято рішення підготувати спільне звернення усіх чорнобильських організацій Лубенщини передовсім до депутатів обласної ради щодо виділення коштів для утримання госпіталю.

Начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Наталія Ісаєнко та начальник відділу соціального захисту населення виконавчого комітету Засульської сільської ради Алла Дзюба зупинилися на питаннях пільгового медичного обслуговування, заміні посвідчень учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, отриманні пільг тощо.

Під час засідання обговорили питання підготовки до відзначення 30-ї річниці створення чорнобильської організації Лубенщини та 34-ї річниці аварії на ЧАЕС.

Участь у засіданні круглого столу брав виконувач обов’язки голови райдержадміністрації Сергій Сіряченко, котрий відзначив згуртованість районних чорнобильців та соціальне спрямування організації, наголосивши на тому, що районна влада намагається враховувати всі побажання і потреби пільгових категорій громадян, забезпечуючи належний рівень надання послуг. Сергій Миколайович відповів на всі порушені питання та зупинився на деяких проблемних ситуаціях, з якими стикаються лубенці.

Наверх ↑