Лубенщина сумувала за померлими ліквідаторами та вшановувала живих

Версія для друкуВерсія для друку

Лубенщина сумувала за померлими ліквідаторами та вшановувала живих 14 грудня, як і щороку, Україна відзначає День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. 1986 року в цей день було завершено будівництво саркофага над четвертим енергоблоком Чорнобильської станції, і він став символом подвигу людей, що ціною власних життів заступили людство від страшної біди.

У день офіційної дати у приміщенні кінотеатру «Київська Русь» відбулися спільні міськрайонні урочистості. Чорнобильці з усіх куточків району та міста приймали слова подяки за життя, отримували святкові поздоровлення від керівництва, поминали померлих товаришів, згадували, спілкувалися. Такою ж міцною командою 30 років тому ліквідатори підставили сильне чоловіче плече своїй країні. За ці роки всі ми пройшли складний шлях усвідомлення та переосмислення героїчного вчинку чорнобильців. Відтоді з трьох тисяч лубенців-чорнобильців майже дев’ятсот вже відійшли за межу вічності, піднялася алея пам’яті, закладена до 10 річниці аварії на ЧАЕС, у селах району відкрито 17 пам’ятних знаків, вийшла друком не одна книга. Все це свідчить про те, що Чорнобиль ніколи не відійде у минуле і незмінною залишиться найглибша повага до героїв нашого часу.

Найкращі слова на адресу земляків-ліквідаторів сказали заступник голови Лубенської райдержадміністрації Ігор Нестеренко, міський голова Олександр Грицаєнко, голова районної ради Григорій Угляниця, депутат обласної ради Руслан Ляшко, громадський діяч Володимир Пилипенко. Ігор Нестеренко низько вклонився ліквідаторам за неоціненний подвиг, а також подякував за витримку та згуртованість. Їм також вручили грамоти районної ради та райдержадміністрації.

Чорнобильська катастрофа ніколи не зітреться з історії людства, а пам’ять про ті події повинна навчити усіх нас цінувати життя. Тому неабияким творчим піднесенням був наповнений концерт, підготовлений лубенськими артистами. Серед журливих та трагічних номерів світлим струменем були виступ циркової студії «Маска» та ансамблю «Троїсті музики» районного будинку культури.

Не порушуючи традиції попередніх років, після завершення урочистостей чорнобильці поклали квіти до пам’ятного знака учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС у м. Лубни, після чого вирушили на Зажур-гору, щоб пройтися алеєю пам’яті та вклонитися пам’яті побратимів біля пам’ятного знака землякам-чорнобильцям у с. Мгар, а також зібралися на святковий обід. Вшановуючи подвиг ліквідаторів, згадали тих, кого вже немає серед живих та вшанували їх хвилиною мовчання. 

Вперше традиційне «Дорогі побратими!» прозвучало з вуст новообраного голови організації ВГО «Союз Чорнобиль України» Миколи Чудака, який прийняв естафету боротьби від свого передчасно померлого колеги, друга й побратима, ентузіаста, ініціатора багатьох чорнобильських заходів, ліквідатора, активного громадського діяча, поета Василя Куксаня, пам’ятна дошка якому нещодавно була встановлена на алеї пам’яті. Зі словом до ліквідаторів звернулася його вдова Ольга Куксань, яка закликала присутніх до боротьби за свої права і прочитала життєстверджуючий вірш покійного чоловіка «Ми живемо»

Тепло та з сумом згадувала Василя Васильовича голова Лубенської райдержадміністрації Тетяна Качаненко, яка висловила вдячність усім чорнобильцям за патріотизм і героїзм, за активну громадську позицію, за відстоювання інтересів інвалідів Чорнобиля, вдів, пенсіонерів. «Ви – найчисленніша і найпотужніша громадська організація Лубенщини, головне – що ви разом і ви дієте!» - наголосила очільниця району.

…Час іде. Все більше стає берізок на алеї пам’яті. Та живий дух воїнів, тих, хто колись став на заваді страшній біді, хто, виправляючи чужі помилки, здобув право на життя для нас, нащадків. Пам’ятаймо. Шануймо.

Наверх ↑