ЛУБЕНСЬКІ МЕДИКИ ПЕРЕЙМАЛИ ДОСВІД У ГАДЯЦЬКИХ КОЛЕГ

Версія для друкуВерсія для друку

ЛУБЕНСЬКІ МЕДИКИ ПЕРЕЙМАЛИ ДОСВІД У ГАДЯЦЬКИХ КОЛЕГ 24 листопада, виконуючи доручення голови райдержадміністрації Тетяни Качаненко, медпрацівники районного центру первинної медико-санітарної допомоги відвідали заклади охорони здоров’я Гадяцького району, де впродовж року успішно впроваджується ноу-хау української медицини - програма «Електронний пацієнт».

Ініціаторами нововведення на первинній та вторинній ланці медицини стала районна влада спільно із сільськими радами і звісно медпрацівниками, яким довелося осягнути нові знання передовсім у комп’ютерній сфері, а також змінити підхід до роботи з пацієнтами. Гадяч щодо впровадження подібної практики в дію виявився першим серед населених пунктів Україні і, як говорять самі медики, вчитися не було в кого, а власний ентузіазм і стимул з боку районного керівництва давали поштовх до конкретних дій.  Однак, головна мета -  забезпечення рівного доступу до якісних медичних послуг кожному мешканцю, заощадження часу лікаря та пацієна – на сьогодні досягнута.

Як працює система електронного реєстру пацієнтів у сучасній медичній практиці Гадяччини делегація Лубенського району, у складі якої були головний лікар Лубенського районного центру первинної медико-санітарної допомоги Михайло Новаковський, заступник головного лікаря Вадим Шупейко, голова профспілкової організації Оксана Новаковська, депутат районної ради Микола Надаховський, завідувачі і медпрацівники лікарняних закладів районного ПМСД, мали змогу переконатися на конкретних прикладах у закладах охорони здоров’я Гадяцького району.

Першими лубенських колег зустріли медпрацівники Сарської АЗПСМ на чолі із завідувачем Василем Ростовським та представниками районної влади – заступником голови райдержадміністрації Олександром Шаповалом, в.о. головного лікаря районного центру ПМСД Юлією Власенко та заступником головного лікаря центру ПМСД Вітою Гусаренко. Ця амбулаторія обслуговує дві сільські ради із населенням понад 2,5 тисячі осіб. У штаті медичного закладу – два сімейних лікарі та п’ять медичних сестер. За новою методикою, тобто по маршруту пацієнта, амбулаторія, як і решта у районі, працюють впродовж року. При цьому тут все автоматизовано, оснащено сучасним обладнанням, придбаним за кошти сільських рад. Пацієнт одразу отримує результати аналізів, консультацію сімейного лікаря і, за потреби, дистанційно записується до вузького спеціаліста. Необхідна інформаціє про пацієнта заноситься в індивідуальну електронну картку, з якою при наступному огляді має змогу ознайомитися лікар і призначити відповідне лікування. Про все це лубенським медикам детально розповіли у поліклінічному відділенні Гадяцької районної лікарні, також продемонструвавши нове сучасне обладнання та різні варіанти роботи із програмою.

Як зазначив головний лікар Лубенського центру ПМСД Михайло Новаковський, лубенські медики мали змогу побачити багато нового, до чого будуть прагнути у місцевих закладах охорони здоров’я.  

Наверх ↑