Лубенським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводиться роз’яснювальна робота серед населення району: «Як створити прийомну сім’ю?»

Версія для друкуВерсія для друку

Лубенським районним  центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  проводиться роз’яснювальна робота серед населення району: «Як створити прийомну сім’ю?»

          Прийомна сім'я - одна з альтернативних форм виховання дітей – сиріт або дітей позбавлених батьківського піклування. Прийомні батьки при цьому добровільно за плату беруть на виховання та спільне проживання від 1 до 4 дітей на власну житлову площу. Прийомні діти виховуються у прийомній сім’ї до досягнення 18 – річного віку, а в разі продовження навчання у професійно – технічних, вищих навчальних закладах I – IV рівня акредитації до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.

Нагадаємо, що відповідного до чинного законодавства  прийомна сім'я є однією з форм сімейного влаштування дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, поряд з усиновленням, опікунством (піклуванням) і дитячими будинками сімейного типу.  Часто прийомну сім'ю плутають з сім'єю, де живуть усиновлені діти або діти взяті під опіку. Насправді це зовсім інша форма сімейного влаштування.

Ось основні особливості прийомних сімей:    

  • За дитиною в прийомній сім'ї зберігається статус і відповідні пільги (на відміну від усиновленої дитини).    
  • Фінансування прийомних сімей здійснюється за рахунок державного бюджету. Прийомній сім'ї щомісяця виділяються кошти на харчування прийомних дітей, придбання для них одягу, взуття, м'якого інвентарю, лікарських засобів, предметів особистої гігієни, іграшок, книжок тощо відповідно до норм, визначених законодавством для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.
  • Прийомні батьки та батьки-вихователі ДБСТ повинні пройти обов'язкове навчання та тренінги перед створенням прийомної сім'ї. Таке навчання повинно проводитися кожні 2 роки.
  • Прийомна сім'я протягом свого існування супроводжується соціальними працівниками, що допомагають вирішувати психологічні та інші труднощі.
  • Відсутня "таємниця усиновлення", прийомні діти можуть вільно спілкуватися зі своїми біологічними батьками, якщо це не завдає шкоди.
  • Прийомна сім’я – це відкрита форма сімейного виховання. Члени сім’ї співпрацюють з соціальним працівником за наміченим планом над вирішенням проблем дитини, отримують відповідні консультації.
  • Прийомна сім'я підписує договір з державними органами про взаємні зобов'язання.
  • Прийомні батьки мають переважне право на усиновлення прийомної дитини.
  • Прийомними батьками можуть стати особи, які мають сукупний дохід на члена сім'ї за останні 6 місяців не менше гарантованого прожиткового мінімуму, придатні за медичними показаннями і пройшли курс підготовки прийомних батьків. Необхідно також наявність достатньої житлоплощі. 
  • Соціальні працівники проводять контроль над діяльністю прийомних сімей . У разі незадовільного утримання дітей договір про створення прийомної сім'ї може бути розірваний. Природно, що такий розвиток подій спричинить за собою моральні травми вихованців. Тому дуже важливо участь фахівців і соціальних працівників при підготовці батьків та підборі дітей у сім'ю. Такі функції покладаються на центри соціальних служб сім'ї, дітей та молоді та служби у справах дітей.

Якщо Ви виявили бажання розділити радість сімейного затишку з дитиною – сиротою або дитиною, позбавленою батьківського піклування, радимо дотримуватися наступного алгоритму дій:

Крок 1. Прийти на співбесіду до Лубенського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Крок 2. Зібрати необхідні документи.

Крок 4. Пройти тренінг в Полтавському обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Крок 5. Спільно з відповідною  комісією шляхом встановлення контакту підібрати дітей.

Крок 6. Завершити юридичне оформлення документів.

Лубенський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (директор  Ірина Харченко) знаходиться за адресою: м. Лубни, пл. академіка Бекетова, 19, к. 50. Контактний телефон : 74 - 803.

Наверх ↑