Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує

Версія для друкуВерсія для друку

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної  правової допомоги інформує

     Українці можуть отримати безоплатно ліки та медичні вироби, вакцини та сироватки, які держава придбала для них за кошти платників податків. Закупівлі відбуваються як на рівні державних програм, так і коштом місцевих бюджетів. Розкажемо, які ліки, вакцини, медичні засоби ви можете отримати безоплатно і що робити, якщо ви їх не знайшли.

Всі лікарні першою чергою мають закуповувати лікарські засоби з Національного переліку. До Національного переліку увійшли 427 безпечних та реально працюючих діючих речовин від розповсюджених хвороб, що завдають найбільшої шкоди здоров’ю людей.

ЯК ПЕРЕВІРИТИ НАЯВНІСТЬ ЛІКІВ ВІД НАЙБІЛЬШ ПОШИРЕНИХ ХВОРОБ У МЕДичному ЗАКЛАДІ

Перелік наявних у лікарні ліків можна перевірити:

1. На інформаційних стендах в закладах охорони здоров’я

Комунальні та державні медичні заклади мають щотижня оновлювати перелік лікарських засобів, витратних матеріалів, медичних виробів на інформаційних стендах. Йдеться про усі ліки, медичні вироби і витратні матеріали, закуплені за кошти державного та місцевого бюджетів, благодійної діяльності і гуманітарної допомоги.

2. На офіційних веб - сайтах регіональних департаментів та управлінь

Регіональні департаменти та управління охорони здоров’я на своїх сайтах повинні розміщувати інформацію про закуплені державним коштом лікарські засоби та медичні вироби, а також їх розподіл у медичних закладах у конкретному регіоні. Тут також має бути інформація про потреби, стан забезпечення, наявні залишки лікарських засобів та медичних виробів, що закуповуються за бюджетні кошти.

3. У мобільному додатку Ліки Контроль

Отримавши лист призначення, зайдіть у додаток і введіть у поле “ пошук аналогів ” назву препарату або його діючу речовину, яка написана на кожній упаковці трохи дрібнішим шрифтом під торговою назвою ліків. Якщо препарат є у Національному переліку основних лікарських засобів, на екрані внизу буде відповідна позначка.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ЛІКІВ З НАЦПЕРЕЛІКУ НЕМАЄ У МЕДЗАКЛАДІ

Якщо призначені вам ліки є у Національному переліку, але в лікарні їх немає, то:

1. Напишіть скаргу. Зразок (форма) скарги є на сайті та у додатку “ Ліки контроль ” http://likicontrol.com.ua/natsionalnyi-perelik-likarskykh-zasobiv/

2. Віддайте заповнену скаргу головному лікарю та направте її у Департамент охорони здоров’я свого міста чи області. Там мають пояснити, чому лікарня порушує чинне законодавство та не забезпечує своїх пацієнтів основними ліками, гарантованими державо.

Для забезпечення та реалізації своїх прав та інтересів ви можете звернутися  до Лубенського центру безоплатної правової допомоги  за адресою:

м. Лубни, вул. Монастирська, 17 (у дворі суду) 

Контактний телефон:  (МТС) 095 253 66 14, 

                                      (05361)77-479 – приймальня.

Електронна адреса: lubny.poltava@legalaid.pl.ua

Соціальна мережа Facebook: www.facebook.com-lubnybpd

Отримати консультацію  можна дистанційно через мережу Інтернет за допомогою Skype зв’язку:   lubny-bpd

      Також детальну інформацію щодо отримання безоплатної правової допомоги можна дізнатися, зателефонувавши за номером «гарячої лінії» системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). За згаданою «гарячою лінією» можна отримати консультацію з правових питань, дізнатися інформацію щодо актуальних адрес центрів та з’ясувати інші питання функціонування системи надання безоплатної правової допомоги.

 

Наверх ↑