Медики і сільські голови про наболіле у сфері охорони здоров’я

Версія для друкуВерсія для друку

Медики і сільські голови про наболіле у сфері охорони здоров’я 11 грудня головою райдержадміністрації Тетяною Качаненко ініційовано та проведено нараду з питань організації роботи медичних закладів району. У нараді брали участь заступник голови райдержадміністрації Ігор Нестеренко, начальник фінансового управління райдержадміністрації Євгеній Сірченко, керівництво КНП «Лубенський районний центр первинної медико-санітарної допомоги», сільські голови, медпрацівники.

На сьогодні є чимало проблем у роботі медичної сфери, які викликані об’єктивними причинами. В умовах реформування організувати роботу і вирішити всі проблеми, які накопичилися, вкрай складно. Водночас, як повідомив Михайло Новаковський, головний лікар районного центру ПМСД, відповідно до вимог зроблено суттєві зрушення, зокрема заклади повністю забезпечено сучасними комп’ютерами, під’єднаними до Інтернету, упорядковано штатну чисельність працівників тощо. Існують проблеми  із кадровим забезпеченням та вкрай енерговитратними приміщеннями закладів.  До того ж, сільська медицина залишається дотаційною: коштів, які виділяються державою на заробітну плату медикам недостатньо, тому їх додають із місцевого бюджету, як і на оплату енергоносіїв. Відсутність районного центру у Лубенському районі позбавляє район серйозних надходжень до бюджету, тому його можливості обмежені. У цьому році з районного бюджету на заробітну плату медикам та вирішення першочергових питань галузі виділено 2,5 мільйони гривень. Однак, на сьогодні гостро постало питання розрахунку за енергоносії, тому присутні на нараді намагалися спільними зусиллями знайти вихід із скрутної ситуації. За словами Тетяни Качаненко, у цьому році дуже багато зроблено у кожній з галузей, однак медицина залишилася у стороні. «Це наша спільна відповідальність, наші заклади і наші люди, які повинні отримувати якісні послуги. Держава дала можливість наповнення сільських бюджетів, але поставила і певні вимоги. Зараз ми повинні проаналізувати можливості і потреби, аби забезпечити якісне надання послуг і повноцінний розвиток галузей», - підкреслила очільниця району.

Дуже приємно, що протягом трьох годин емоцій, висловлення різних думок і зауважень, сільські голови та районні служби, як і завжди, дійшли порозуміння та компромісу у вирішенні питання.

Наверх ↑