«Ми не повинні говорити, що сіл не буде. Наше головне завдання – розвивати села і дбати про населення», - Тетяна Качаненко на нараді з сільськими головами

Версія для друкуВерсія для друку
«Ми не повинні говорити, що сіл не буде. Наше головне завдання – розвивати села і дбати про населення», - Тетяна Качаненко на нараді з сільськими головами  Більш ніж три години тривало обговорення нагальних питань життєдіяльності району на нараді з головами сільських рад за участі голови Лубенської районної державної адміністрації Тетяни Качаненко, голови районної ради Григорія Угляниці, першого заступника голови райдержадміністрації Сергія Сіряченка, керівників відділів та управлінь райдержадміністрації, ЗМІ.
Насамперед Тетяна Качаненко привітала сільських голів з днем Святого Миколая та подякувала за відповідальність, з якою вони ставляться до своєї роботи, після чого всі перейшли до обговорення питання формування бюджету на 2018 рік, з якого інформував начальник фінансового управління райдержадміністрації Євгеній Сірченко. Він стисло інформував про виконання бюджету цього року, повідомив про зміни у бюджетному законодавстві та нагадав про необхідність прийняти бюджет до 25 грудня, тобто вже на цьому тижні. 
Проблеми у медичній сфері та шляхи їх подолання окреслив Михайло Новаковський, головний лікар Лубенського районного центру первинної медико-санітарної допомоги. Зокрема він доповів про кроки, які вже були зроблені для скорочення витрат на медицину та оптимізацію роботи існуючих медичних закладів. Тетяна Качаненко порушила актуальність кадрового питання, адже середній вік лікарів та фельдшерів, що працюють на селі – перевалив за пенсійний, до того ж, повною ходою йде інформаційно-технічне забезпечення ФАПів та амбулаторій, а навіть примітивних навичок роботи з комп’ютерами та новітніми приладами більшість сільських медиків не мають. Тож сьогодні необхідно передбачити навчання спеціалістів, які незабаром прийдуть працювати у село, та надати їм привабливі умови для повноцінної роботи. 
«Ми не повинні говорити, що сіл не буде. Наше головне завдання – розвивати села і дбати про населення. Пацієнт не повинен знати про наші проблеми, він має отримувати якісні медичні послуги», - впевнена очільниця району.
Надзвичайно актуальне на сьогодні питання упорядкування та утримання лісосмуг висвітлив перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Сіряченко. Він наголосив на необхідності розробки місцевих програм та інвентаризації лісосмуг. Однак на сьогодні діючого механізму, який би діяв у рамках законодавства, не існує. До обговорення підключилися голова районного відділення Всеукраїнської асоціації сільських, селищних рад, сільський голова Ісковецької сільської ради Микола Романюта, начальник Лубенської дільниці Хорольського МУВГ Олексій Нечипоренко, директор ДП «Лубенське лісове господарство», депутат районної ради Володимир Тихович, голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко. Сподіваємося, що проект закону, який наразі готується до розгляду у Верховній Раді, дасть змогу узгодити всі проблемні питання та надати повноваження органам місцевого самоврядування упорядковувати та розпоряджатися лісосмугами як у межах, так і за межами населених пунктів.
Непроста ситуація також і з культурою. Як повідомила начальник відділу культури Людмила Пазенко, заклади культури клубного типу з 1 січня будуть фінансуватися за кошти сільських рад. А от з приводу бібліотек становище поки що неясне. Їх чекає або також передача на баланс органів місцевого самоврядування, а це передбачає розцентралізацію бібліотечної системи, або збережеться система, але тоді надзвичайно гостро постає питання фінансування.
Торкнулися також питання подальшої децентралізації, зокрема, як його складової, договорів про співробітництво  громад. Про їх види та можливості залучення додаткових коштів, які можуть бути доступні громадам у випадку їх співпраці, доповіла заступник начальника управління агропромислового та економічного розвитку, торгівлі , транспорту та залучення інвестиції Любов Логвин. Зокрема, обговорили можливості участі у конкурсах, наприклад, створення спільної пожежно-рятувальної частини для роботи у Снітинській, Жданівській та Хорошківській сільських радах.
Насамкінець начальник відділу внутрішньої політики та контролю апарату райдержадміністрації Тетяна Бутрим окреслила подальші можливості співпраці із засобами масової інформації. Вона надала слово головному редактору періодичного видання «Наша спільна справа» Анастасії Ляшенко, яка запропонувала сільським головам співпрацю у висвітленні подій району. 
 
Наверх ↑