На «алеї пам’яті» традиційно висаджували берізки

Версія для друкуВерсія для друку

На «алеї пам’яті» традиційно висаджували берізки

Як і щороку у першій половині квітня, разом з керівництвом району та студентською молоддю у пам’ять про померлих ліквідаторів члени чорнобильських організацій Лубенщини висаджували берізки. Акція є традиційною та щорічно проводиться навесні. У вже 24-й висадці берізок, яка цьогоріч проходила 3 квітня, брали участь перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Сіряченко, заступник голови райдержадміністрації Ігор Нестеренко, голови правління громадських організацій чорнобильців Лубенщини Микола Чудак, Анатолій Юрченко та Василь Піцура, голови первинних чорнобильських організацій разом із побратимами, студенти та викладачі Лубенського лісотехнічного коледжу.

До 10 річниці аварії на ЧАЕС на Зажур-горі у селі Мгар була закладена алея пам’яті чорнобильців Лубенщини. Тоді було висаджено 15 іменних берізок, а перша з них – у пам’ять про єдиного Героя України-чорнобильця, нашого земляка Олександра Лелеченка. Алея закладена з ініціативи правління громадської організації – Валерія Козюри, Василя Куксаня, Василя Силки та Миколи Чудака, а місце, де вже на той час було споруджено перший в Україні пам’ятник жертвам Голодоморів, порадив тодішній головний архітектор району Іван Пономаренко.

На сьогодні за межу вічності відійшло близько тисячі ліквідаторів, алея пам’яті «чорнобильців» Лубенщини налічує вже більше тисячу дерев і півкілометра у довжину, нагадуючи про безсмертний і благородний подвиг чорнобильців в ім’я майбутнього.

Як і щороку напередодні річниці аварії на ЧАЕС, чорнобильці злагоджено й організовано, разом із студентською молоддю, за участю керівництва району висаджують деревця у пам’ять про померлих побратимів.

Ця алея і щорічна акція є подякою і шаною всім небайдужим і мужнім героям-рятівникам, пам’ять про їх подвиг, засторога і нагадування прийдешнім поколінням. Влада повинна підтримувати ініціативи громадських організацій і керівництво району докладає необхідних зусиль, аби чорнобильці були охоплені належною увагою не лише у пам’ятні дні, а постійно.

На Лубенщині, як і щороку, планується низка заходів, серед яких легкоатлетичний пробіг пам’яті, скорботні заходи 26 квітня, турнір з міні-футболу пам’яті Лелеченка, меморіальні заходи у населених пунктах району тощо. Ліквідатори повинні знати, що їх шанують і пам’ятають про їх неоціненний подвиг перед прийдешніми поколіннями.

Хочеться подякувати депутату районної ради, керівнику ДП "Лубенське лісове господарство" Володимиру Тиховичу та студентам і  викладачам Лубенського лісотехнічного коледжу на чолі з директором Романом Сендзюком за надання посадкового матеріалу для алеї пам’яті та допомогу у висадці дерев.

Було висаджено 70 деревець: частина - на місці тих, які не прижилися, інші – у пам’ять про тих ліквідаторів, які пішли із життя у минулому році. Тепер вони зростатимуть, зберігаючи пам’ять про тих, хто врятував світ.

 

Наверх ↑