На засіданні комісії ТЕБ та НС обговорювали методи боротьби з наслідками повені на Лубенщині

Версія для друкуВерсія для друку
На засіданні комісії ТЕБ та НС обговорювали методи боротьби з наслідками повені на Лубенщині   Довгоочікувана весна нарешті вступила у свої права і вже встигла накоїти лиха. Льодохід пройшов,  не зачепивши перил мостів, а от повінь не обминула й Лубенський район. На сьогодні підтоплення наявні у багатьох населених пунктах району, у тому числі й Засульської громади, - повідомив голова комісії, перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Сіряченко, який інформував членів комісії про стан проходження пропуску льодоходу та весняної повені в районі та окреслив наявні проблеми та вказав на необхідні напрямки діяльності.
Наразі спостерігається складна ситуація з виходом води на автошляхах, зокрема, на трасі Київ-Харків Довжанський, - розповів Сергій Миколайович, а також рекомендував дорожним організаціям, сільськогосподарським підприємствам, органам місцевого самоврядування вжити заходів щодо ліквідації наслідків негоди і попередження її в подальшому. Зокрема, звернув увагу на прочищення водопропускних труб та недопущення розорювання захисних валів.
Звісно, роботи проводяться оперативно вже з початку підтоплень. Зокрема, начальник 3-го державного рятувального загону головного управління ДСНС Павло Різник повідомив, що насосна станція постійно відкачує воду у населених пунктах, де допомога потрібна першочергово, а також ведуться інші рятувальні заходи. 
Окремо торкнулися затоплення шахтних колодязів у селах Жданівської, Окіпської, Снітинської та інших сільських рад. Значне підвищення ґрунтових вод спричинило нестійку епідеміологічну ситуацію, пов’язану з якістю води, тож після зниження рівня води постане необхідність у відкачування води та використанні знезаражувальних засобів. Проте наразі весняний паводок продовжується. Сула перетнула критичний рівень і він підвищується, прогнозоване підвищення рівня води – на 1 метр.
Говорили також про весняне обстеження автомобільного мосту через р. Сула (з м. Лубни до с. Засулля) та автомобільних доріг району, який мають ремонтувати цього року. Проведено тендер на проведення робіт з капітального ремонту на 44 млн.грн. Замовником є балансоутримувач доріг загального користування управління капітального будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства ОДА.
Як повідомив Сергій Сіряченко, до закриття мосту необхідно провести підготовчі роботи, а саме: облаштувати пішохідний міст, організувати об’їзд маршрутних автобусів через Мгарське перехрестя, інформувати населення тощо. На даний час вирішено обмежити рух важковагового транспорту через міст через його аварійний стан.
 
Наверх ↑