Обговорили питання впровадження надання житлових субсидій у готівковій формі

Версія для друкуВерсія для друку

Обговорили питання впровадження надання житлових субсидій

у готівковій формі

21 лютого 2019 року управлінням соціального захисту населення райдержадміністрації проведено нараду з секретарями сільських рад, уповноваженими особами, визначеними виконавчими комітетами сільських рад для прийняття документів на призначення житлових субсидій, працівниками територіального центру соціального обслуговування населення, де обговорено питання надання житлових субсидій населенню з 1 січня та з березня 2019 року.

Голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко, яка взяла участь в нараді, наголосила на важливості даного питання. Основним завданням на сьогодні є широка інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення щодо механізму виплати житлових субсидій у готівковій формі.

Начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Наталія Ісаєнко детально зупинилася на механізмах надання житлових субсидій населенню з 1 січня та з березня 2019 року. Зокрема зазначила, що з 1 січня 2019 року запроваджений механізм надання житлових субсидій у грошовій формі сім’ям, субсидію яким призначено з січня поточного року. Таким сім’ям субсидія надходитиме на автоматично відкритий персональний обліковий запис в АТ «Ощадбанк», на якому буде відображатися житлова субсидія у грошовій формі. Банк розраховуватиметься за одержувача субсидії з надавачами комунальних послуг та надсилатиме йому смс-повідомлення про стан розрахунків за послуги. Одержувачі субсидій, яким житлова субсидія надається у грошовій формі через «Ощадбанк», зобов’язані щомісяця сплачувати повну вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми житлової субсидії, перерахованої надавачам послуг.

З березня 2019 року запроваджується механізм надання житлових субсидій у готівковій формі всім сім’ям, які звернулися за призначенням субсидії до 31 грудня 2018 року, а також тим, які звернулися після 1 січня 2019 року, але житлова субсидія їм призначена з 2018 року у випадках, передбачених законодавством. У березні такі сім’ї отримають субсидію готівкою для оплати комунальних послуг за лютий поточного року. Відповідно у квітні будуть виплачені кошти для розрахунку за спожиті послуги у березні; у травні –  за житлово-комунальні послуги, отримані у квітні. Субсидія у готівковій формі (яка призначена на домогосподарство) виплачується уповноваженому представнику, на якого призначено субсидію (тобто особі, чиє прізвище, ім’я, по батькові зазначено у повідомленні про призначення субсидії). Сім’ї, яким субсидія виплачена у готівковій формі, сплачують за житлово-комунальні послуги самостійно, тобто щомісяця сплачують повну вартість фактично спожитої послуги. У разі економного використання житлово-комунальних послуг, зекономлені суми субсидій сім’я може використати на власний розсуд.

Механізм виплати субсидії готівкою залежить від категорії одержувача субсидії: пенсіонер чи особа, яка не одержує пенсії (не пенсіонер, незалежно від того чи входять пенсіонери до складу сім’ї).

         Одержувачам субсидії, які отримують пенсію, субсидію у готівковій формі буде виплачено Пенсійним фондом України одночасно з виплатою пенсії, у спосіб, у який виплачується пенсія, тобто шляхом перерахування коштів на пенсійні рахунки в банках або через поштові відділення, де особа одержує пенсію. Про це розповіла Тамара Кисляк, заступник начальника Лубенського об’єднаного управління Пенсійного Фонду України в Полтавській області.

         Іншим одержувачам (не пенсіонерам) виплата субсидій готівкою буде проведена через АТ «Ощадбанк». Заступник керуючого філії Ольга Цимбал повідомила, що виплата субсидій готівкою буде проведена грошовими переказами шляхом перерахування коштів через платіжну систему «Система термінових переказів «Швидка копійка». Для отримання грошового переказу (суми субсидії у готівковій формі) необхідно буде звернутися до найближчого відділення АТ «Ощадбанк» з паспортом та ідентифікаційним номером.

Після обговорення даного питання заступник голови райдержадміністрації Ігор Нестеренко акцентував увагу на злагодженій роботі всіх органів, установ та організацій, задіяних у процесі надання житлових субсидій у готівковій формі, щоб люди могли вчасно та правильно розрахуватися за комунальні послуги.

Далі присутнім були доведені зміни в законодавстві з питань соціального захисту населення в частині надання нових видів державної соціальної допомоги з 1 січня 2019 року.

Всі учасники наради отримали інформаційні матеріали та пам’ятки.

Наверх ↑