Один весняний день рік годує – посівна на Лубенщині у розпалі

Версія для друкуВерсія для друку

Один весняний день рік годує – посівна на Лубенщині у розпалі 17.04.2018 року була проведена робоча поїздка по проведенню комплексу посівних робіт у господарствах району. Начальник управління агропромислового і економічного розвитку, торгівлі, транспорту та залучення інвестицій Геннадій Настенко відвідав сільськогосподарські підприємства Тишківської, Окіпської, Жданівської та Березотіцької сільських рад, де аграрії району розпочали весняно-польові роботи. Було своєчасно відремонтовано техніку, придбано пальне, мінеральні добрива, насіння, засоби захисту рослин.

Відразу після Великодня сільгоспвиробники почали закривати вологу на полях та проводити підготовку грунту під посів: боронування, дискування тощо. Першими розпочали комплекс польових робіт працівники СФГ «Вітас  і К», ФГ «Злагода -2», ФГ «Род», ТОВ «Райз-Схід», ТОВ «Вишневе-агро», ТОВ «Мусіївське», ТОВ «Сервісагро-Полтава-Плюс». Проводять культивацію полів ТОВ «Баришівської зернової компанії» високопродуктивними сільськогосподарськими агрегатами.

У цьому році, через затяжну весну і велику кількість опадів у березні, початок робіт дещо затримався в часі, - говорить директор ТОВ «Укрліктрави» Анатолій Остапчук. І зараз частина аграріїв чекають, доки висохне земля в низинах.

В агроформуваннях району посіяно озимих культур на площі 11455 га, що більше порівняно з минулим роком на 94,6 %. За словами аграріїв, озимина перезимувала добре. І якщо в травні пройдуть дощі, можна буде очікувати на непоганий урожай ранніх зернових. У всіх підприємствах і господарствах району проводиться підживлення озимих культур на сьогоднішній день підживлено на площі 5494 га.

Розпочато посів ранніх зернових культур. Станом на 17.04.2018 року посіяно гороху-280 га, ярого ячменю-80 га, та цукрового буряку на площі 300 га. Аграрії намагаються встигнути посіяти якнайбільше перед дощами, що прогнозуються на 18-19 квітня. Нам вдалося поспостерігати за процесом сівби гороху на полях ФГ «Окіпське» (голова Микола Мазнюк), де задіяні в сівбі трактористи Сергій Зінченко та Олександр Оболонець, на підвозі та завантаженні посівного матеріалу - Григорій Зозуль. Зразу після культивації проводять посів гороху також СФГ «Род» (голова Олександр Темченко), трактором «John Deere 6400» керує Анатолій Манойленко, за посівним агрегатом «GreenPlace» – Сергій Олефіренко.

Оновлюється матеріально-технічна база сільськогосподарських підприємств району. Вже у цьому році  товаровиробниками Лубенщини придбано 14 одиниць високопродуктивної сільськогосподарської техніки, у тому числі, 4 одиниці техніки, 40% вартості якої компенсується за рахунок коштів державного бюджету по Програмі розвитку та підтримки аграрного комплексу. Придбана таким чином сівалка СФГ «Колосок» (голова Людмила Чухно) вже задіяна у сівбі гороху.

В цілому по районі площа під посів ярих культур займатиме 49470 га.

 

Наверх ↑