РЕАЛЬНА РОЗМОВА ПРО ІНСУЛІН ТА ЕЛЕКТРОННИЙ РЕЦЕПТ В ДІЇ

Версія для друкуВерсія для друку

РЕАЛЬНА РОЗМОВА ПРО ІНСУЛІН ТА ЕЛЕКТРОННИЙ РЕЦЕПТ В ДІЇ 9 липня голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко ініціювала проведення наради за участю заступника головного лікаря Лубенської міської лікарні, депутата обласної ради Олександра Сиченка, заступника голови Громадської ради при райдержадміністрації Фелікса Банкова, завідувачів аптечних закладів, аби проаналізувати стан забезпечення населення району інсуліном та реалізацію державної програми «Доступні ліки».

Як повідомили представники медичної сфери, на сьогодні населення у повному обсязі забезпечене препаратами інсуліну. Втім, фінансування лікарських засобів забезпечується з обласного і місцевих бюджетів. На сьогодні деякі сільські ради вже передали рішення про виділення необхідних коштів, тож присутні на нараді вивчали питання доцільності проведення позачергової сесії районної ради у найкоротші терміни, аби уникнути у майбутньому «фінансової напруги» з оплати за інсулін.

Інше питання стосувалося реалізації державної програми «Доступні ліки». Як повідомила голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко, до неї почастішали звернення від населення щодо відмов аптечними закладами відпускати ліки відповідно до державної програми. Натомість, присутні представники аптечної мережі пояснили, що йдеться скоріше не про відмову, а про проблеми із програмним забезпеченням та порядком видачі препаратів за електронними рецептами, адже провізор повинен витратити більше 10 хвилин: ввести електронний код з телефону відвідувача, щоб видати людині один препарат, відповідно створюються черги. Причому видача ліків за державною програмою проводиться не у всіх аптеках і лише протягом визначеного часу. Втім, як наголосили представники аптек, є варіанти попереднього замовлення препаратів і отримання їх вже у будь-який час. Такий механізм справді себе виправдовує на практиці, тому контактні дані необхідних аптек відповідно до доручення голови райдержадміністрації будуть розміщені у всіх медичних закладах району. Під час наради також йшлося про необхідність внесення змін до законодавства про лікарські засоби, удосконалення програми «Електронний рецепт», внесення до реєстру безкоштовних ліків, препарати, які виготовляються аптеками, збільшення кількості аптечних закладів у селах району тощо.  

Наверх ↑